DÜNYA

Suudi Arabistan'a göre tankerleri vuruldu, İran'a göre yabancı ajanlar komplo kurdu

Suudi Arabistan'ın BAE sularında iki tankerinin saldırıya uğradığı iddiasının etrafındaki gizem henüz aydınlanmadı. Tahran, olayı 'üçüncü bir ülkeden yabancı ajanların komplosu' diye niteleyerek soruşturma talep etti.
Sitede oku

ABD'nin ağır yaptırım kıskacına aldığı Venezüella ve İran'a yönelik 'sahte bayrak' operasyonları düzenleyebileceğine dair iddialar gelirken, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Füceyre Emirliği'nden dört ticari gemiye sabotaj düzenlendiği iddiası geldi.

İran Devrim Muhafızları Donanma Komutanı Tangsiri: Körfez ve Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahibiz
Dünyanın en büyük yakıt ikmal merkezlerinden biri olan ve Hürmüz Boğazı'na sadece 70 mil mesafede bulunan Füceyre'de hedef alınan dört gemiden ikisinin kendi tankeri olduğunu söyleyen Suudi Arabistan, bunun ham petrol ticaretine darbe indirme girişimi olduğunu savunarak dolaylı yoldan İran'ı işaret etti. Washington ile söz düellosundaki Tahran ise iddia edilen olayla arasında mesafe koyan açıklamalar yaptı. 

Suudi Dışişleri Bakanı Halid Falih'in açıklamasına göre, 'saldırıya uğrayan tankerlerden biri, Suudi devletinin petrol şirketi Aramco'nun ABD'deki müşterileri için Suudi petrolüyle doldurulmak üzere Ras Tanura limanına doğru demir alma hazırlığındaydı, saldırı can kaybı, maddi hasar ve petrol sızıntısına yol açmadı. BAE de Füceyre'de liman operasyonlarının normal akışında devam ettiğini belirtti. 

Hamaney'den 'Hürmüz Boğazı' açıklaması
Falih "Güvenli denizciliğin ve petrol tankerlerinin güvenliğini korumak, böyle olayların enerji piyasalarına olumsuz etkileri ve küresel ekonomiye teşkil ettiği tehlikeleri azaltmak, uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur" dedi. 

Gemicilik kaynaklarına göre Riyad'ın söz ettiikleri, Bahri'nin sahibi olduğu Amjad isimli dev tanker ve Al Marzoqah isimli tanker. Bahri, Reuters'in olayla ilgili sorularına yanıt vermedi. Bağımsız tanker sahipleri ve işletmecilerinin birliği INTERTANKO, bir silahın bıraktığı etkinin sonucunda en az iki geminin yanlarında delikler oluştuğuna dair fotoğraflar gördüğünü öne sürdü. 

‘İran, Hürmüz’ü kapatırsa petrolün fiyatı 400 doları geçer’
İran Dışişleri Bakanlığı olayı 'endişe verici' ve 'dehşet verici' diye nitelerken bağımsız-tarafsız soruşturulma açılmasını talep etti. Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi "Olayın deniz ulaşımı güvenliği üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bölge ülkeleri, yabancı ajanların istikrarsızlaştırıcı komplolarına karşı uyanık olmalıdır" dedi. İran'ın önde gelen bir milletvekili de olayın gerisinde üçüncü ülkeden sabotörlerin bulunduğunu, bunun Körfez ülkelerinde güvenliğin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini söyledi. 

ABD Denizcilik İdaresi, Füceyre'deki olayın teyit edilemediğini ve temkinli davranılması gerektiğini açıkladı.  ABD ile Suud'un baş müttefiklerinden İngiltere'den Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın 'kazayla çatışma çıkabileceği, bunun Washington ile Tahran arasında arzulanmayan bir tırmanmaya yol açabileceği' uyarısı geldi. 

İran: Hürmüz Boğazı'nı kapatırız
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik 'tarihteki en ağır yaptırım' politikasına, Suudi Arabistan ile BAE tam destek veriyor. Trump yönetimi, İran'dan petrol alımıyla ilgili bazı ülkelere getirdiği geçici istisnaları bu ay tamamen kaldırmasının ardından, petrol tedarikinde doğabilecek ihtiyacı Riyad ile Abu Dabi'nin telafi edeceğini duyurmuştu. ABD Denizcilik İdaresi de bölgede tankerler dahil Amerikan ticaret gemilerinin İran tarafından hedef alınabileceğini söylemişti. 

Bu arada Trump yönetiminin İran'a karşı Basra Körfezi civarına gönderdiği bir uçak gemisi dahil savaş gemileri ve Patriot'u İran Devrim Muhafızları 'tehdit' değil de 'hedef' diye niteledi. Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade,  "ABD, bölgede öyle bir konumda ki kıpırdarlarsa vururuz. Üzerinde 40- 50 uçak ve altı bin asker taşıyan ABD uçak gemisi, geçmişte bizim için ciddi bir tehdit sayılırdı fakat şimdi hedeften başka bir şey değil" dedi.

İran'dan bölgeye uçak gemisi gönderen ABD'ye: Vururuz
Trump'ın İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirme iddiasına karşı Tahran "Biz petrol satamazsak başkaları da satamaz" diye meydan okuyor. Basra Körfezi'ndeki ihraç edilen petrolün dışarı çıkabilmesi için kuzeyden İran, güneyden Umman'ın kontrolündeki Hürmüz Boğazı'ndan geçmesi gerekiyor. Küresel petrol tüketiminin beşte biri, Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesine ulaşıyor. Trump tarafından 'terör örgütü' ilan edilmiş Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nı kendilerin kullanması engellenirse tümden kapatmakla tehdit etmişti. 

Bugün varil ham petrol fiyatı yüzde 1.1 artarak 71.77 dolardan satışa açıldı. 

Yorum yaz