DÜNYA

Polisin baskın yaptığı Assange hakkında İngiliz yargısından mahkumiyet, ABD'den iade talebi

İngiliz mahkemesi WikiLeaks kurucusunu kefaletle serbest kalma şartlarını ihlalden tutuklayarak mahkum etti. ABD Adalet Bakanlığı da Assange hakkında iddianame açıklayıp ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol alıp Savunma Bakanlığı bilgisayarlarının şifresini kırmakta Chelsea Manning'e yardım etmekle suçladı.
Sitede oku

Simonyan'dan tutuklanan Assange hakkında açıklama: Kazanan küresel ikiyüzlülük oldu
İngiliz polisinin Ekvador Büyükelçiliğine düzenlediği baskınla gözaltına aldığı WikiLeaks kurucusu Julian Assange (47), Londra'daki Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıkarıldı. Yargıç, 2012'de tecavüz suçlamasından İsveç'in iade talebi sürecinde kafelatle bırakılma şartlarını ihlal ettiği ve yargı sürecinden kaçtığı gerekçesiyle Assange'ı tutuklayıp mahkum etti.

Suçsuz olduğu beyanında bulunan Assange'ın alacağı ceza ileri bir tarihte açıklanacak. Hakkındaki suçlamaya en fazla 12 ay hapis cezası öngörülüyor.  

YARGIÇTAN 'NARSİST' SUÇLAMASI

O dönemde İsveç'in ABD'ye iade etmesi halinde casusluk suçlamasından idam talebiyle yargılanması tehlikesi bulunan WikiLeaks kurucusu, mahkemeye gelmemek için mantıklı bir mazereti olduğunu söyledi.

Yargıç ise 'mantıklı mazaretin' ancak bir narsistin savı olabileceği karşılığını verdi.

Rossiya Segodnya'dan Assange açıklaması: İfade özgürlüğü, artık ABD'nin değerlerinden biri değil
Assange'ın 2 Mayıs'ta düzenlenecek duruşmaya video bağlantısıyla katılacağını açıklayan yargıç, ABD'nin de iade talebiyle ilgili belgeleri 12 Haziran'a dek teslim etmesi gerektiğini duyurdu. 

Ekvador'un 7 yıldır sağladığı sığınma hakkını iptal etmesi ve İngiliz polisini büyükelçilik binasına davet etmesi, gizli polisin de katıldığı ve Assange'ın karga tulumba götürüldüğü bir operasyona yol açtı.

İNGİLİZ POLİSİ: ABD TALEP ETTİ, YAPTIK

İngiliz polisi önce yalanlasa da daha sonra Assange'ı ABD'li yetkililerin talebi üzerine yakaladıklarını kabul etti.

Avustralya vatandaşı Assange'ın Ekvador'un başkenti Quito'daki avukatı, ABD'ye iade edilmesi halinde hayatının tehlikeye gireceği uyarısını yaptı.

ABD ADALET BAKANLIĞI: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İADE ANLAŞMASI UYARINCA

İngiliz polisi Assange'ı gözaltına aldı
Nitekim Washington da Assange'ın ABD ile İngiltere arasındaki sınırdışı ve iade anlaşması uyarınca tutuklandığını söyledi. 

'PENTAGON BİLGİSAYARLARININ ŞİFRESİNİ KIRINCA'

ABD Adalet Bakanlığı, Julian Assange hakkında iddianame açıkladı. Eski Başkan Barack Obama döneminden kalma soruşturmaya dayanan iddianamede, WikiLeaks kurucusu, 'ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almakla' suçlandı.

İddianamedeki ifadeye göre "Assange, Mart 2010'da Gizli İnternet Protokolü Ağı'na (SIPRNet) bağlı ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarının şifresini kırmak için Chelsea Manning'e yardım etme komplosunda yer aldı".

SIPRNet, ABD federal hükümetinin gizli belgelerle iletişimi saklamak için kullandığı şebeke.

Ünlü oyuncu Anderson, 'kahramanı' Assange'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi: Nasıl yaparsınız?
ABD Adalet Bakanlığı, WikiLeaks kurucusunun bu suçlamalardan mahkum olması halinde en fazla 5 yıl hapis yatacağını söyledi.

WikiLeaks, o dönemde Amerikan işgallerinde istihbarat analistliğiyle görevli bir asker olan Chelsea Manning'in sızdırdığı belgeler sayesinde 2010'dan itibaren ABD'nin Afganistan ve Irak'ta sivillere yönelik saldırılarından başlayıp ABD Dışişleri'nin iç yazışmalarına uzanan yüz binlerce gizli belge yayımladı.

İddianameye göre Assange'ın daha fazla belge sızdırması için sürekli teşvik ettiği Manning, şifreyi kırmaları sayesinde Pentagon bilgisayarlarına kendisine ait olmayan kullanıcı isimleriyle giriş yaptı, bu da sızıntının kaynağının bulunmasını zorlaştırdı.

BM İşkenceyle Mücadele Özel Raportörü, Assange davasını 'kişisel olarak soruşturma niyetinde'
AFGANİSTAN, IRAK, GİTMO…

Assange Wikileaks için yaklaşık olarak Afganistan savaşıyla ilgili 90 bin önemli faaliyet raporu, Irak savaşıyla ilgili 400 bin önemli faaliyet raporu, Guantanamo esirleriyle ilgili 800 değerlendirme bilgilendirmesi, ABD Dışişleri'nin 250 bin yazışmasını indirdi.

EN BÜYÜK SIZINTI

ABD Dışişleri telgraflarını toplu halde yayımlaması tarihe tek seferde en büyük sızıntı ve ifşa operasyonu olarak geçti.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNE DE DAMGA VURDU

WikiLeaks’ın bilgi kaynağı Manning ifade vermeyi reddetti, cezaevine gönderildi
2016 ABD başkanlık seçimleri sürecinde de sahneye çıkan WikiLeaks, Demokrat Partililere ait binlerce elektronik yazışmayı sızdırmıştı. Bu yazışmalar arasında partinin başkan adayı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasından sorumlu John Podesta'nın e-postaları da bulunuyordu.

TRUMP ESKİDEN ÖVÜYORDU

O dönemde Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump da WikiLeaks’le ilgili övgü dolu sözler dile getirmişti. 2016 seçiminden başkan çıkan Trump, örneğin "Julian Assange Podesta'yı 14 yaşındaki bir çocuğun hacklemiş olabileceğini söylüyor. Demokrat Parti neden bu kadar dikkatsizdi? Assange, bilgileri kendisine Rusya'nın vermediğini de söyledi" mesajını paylaşmıştı.

​ŞİMDİ 'BEN BİLMEM' DİYOR

Ancak her zamanki gibi çark eden Trump, bugün Assange ile ilgili sorular karşısında şu mesajları verdi:

"WikiLeaks hakkındaki hiçbir şey bilmiyorum. Suçlamalar hakkında fikir, tutuklanmasıyla ilgili görüş sahibi değilim."

Yorum yaz