Virginia eyaletinin Alexandria şehrinde devam eden soruşturmada, Bölge Savcısı Claude Hilton, anayasada yer alan sessiz kalma hakkına dayanarak ifade vermeyen Manning'in mahkemenin kararına uymadığına dolayısıyla cezaevine gönderilmesine hükmetti.
Savcı Hilton, Manning'in ifade vermeyi kabul eden kadar ya da jüri çalışmasını tamamlayana kadar cezaevinde kalacağını söyledi.
MANNING: GİZLİ SÜRECİN PARÇASI OLMAYACAĞIM
Askeri mahkemede bildiği her şeyi anlattığını belirten Chelsea Manning ise, jüri sürecinin gizliliğine itirazı olduğunu dile getirdi. Manning, ifadesi karşılığında kendisine dokunulmazlık tanındığını hatırlattı ve ifadeye zorlanmasının anayasanın 5. maddesiyle de güvence altına alınan kendi aleyhine tanıklık etmeme hakkına aykırı olduğunu savundu.
ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK İFŞAATLARINDAN BİRİYDİ
Chelsea Manning, 2010'da Irak'ın başkenti Bağdat'ta görev yaptığı sırada elde ettiği ‘gizli askeri bilgileri' WikiLeaks'e sızdırdığı suçlamasıyla 2013 yılında 35 yıl hapse mahkûm edilmişti. Sızıntı, ABD tarihindeki en büyük ifşaatlardan biri olarak tarihe geçmişti.
Eski ABD Başkan Barack Obama, görevi bırakmadan hemen önce Manning'in cezasını dört aya indirmişti, böylece Manning 2017 yılında tahliye edilmişti.
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ise 2012 yılından bu yana ABD'ye iade edilme riski nedeniyle sığındığı Ekvador'un Londra büyükelçiliğinde yaşıyor. Geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı'nın Assange'a karşı gizli suçlamalar hazırladığı ortaya çıkmıştı.