Şubat ayı enflasyon rakamı açıklandı. TÜFE şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,23 arttı. Şubat ayında yıllık enflasyon ise yüzde 20 altına indi ve 19,67 oldu.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon oranını ve ekonomideki gidişatı değerlendirdi.
Merkez Bankası'ndaki görevinden sonra MHP Milletvekili olarak siyasete giren ve şimdi İYİ Partili olan Yılmaz, geçici tedbirlerle enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını orta ve uzun vadeli bir program gerektiğini belirtti.
'TANZİM SATIŞLAR UZUN VADEDE YÜKSEK BİR GIDA ENFLASYONU OLARAK DÖNECEKTİR'
İleriye dönük iyimser olmanın mümkün olmadığını ifade eden Yılmaz, "Bir kriz ortaya çıkınca önce inkar daha sonra öfke ortaya çıkar. Soğan depolarına baskın yaparsın, aracıyı suçlarsın… Arkasından da korku ve panik dönemi gelir. Biz şu an inkar, öfke ve korku dönemini birlikte yaşıyoruz. Hükümetin kalıcı sonuç alabilmesi için sorunun ne olduğunu açık net olarak tespit edip inkar etmemesi ve arkasından da bunu toplumla paylaşması gerekir. Şu anda siyasilerin söyledikleri sözler bu krizin üç farklı evresinin bir arada yaşanmasından başka bir şey değil. Henüz biz umut aşamasına gelemedik" ifadelerini kullandı.
'HÜKÜMET SORUNU KABUL ETMELİ'
"Resim tam olarak ortaya konduktan sonra hükümetin önünde iki yol var. Ya kendi istikrar programını hazırlayacak şu ana kadar yaptığı indirimleri tekrar yükseltecek, bir takım vergiler getirecek ve bunu kendi iç dinamikleri içinde halletmeye çalışacak. Fakat dövizi nerden bulacak? Bir noktada yabancı kaynağa ihtiyaç duyacak. Dolayısıyla kala kala bir IMF kalıyor. Ama IMF'nin kapısına gitmek uzun vadede bir ülkeyi sıkıntıya sokar. IMF'nin yapabileceği en güzel iyilik şu anda bize Türkiye'nin gerçek resmini ortaya koyacak. Türkiye ekonomisinin gerçek resmi onların sayesinde ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu bir tercih meselesidir".