TÜRKİYE

Rapor: Genç Suriyeliler şebeke ve örgütlerin hedefinde

Türkiye'nin geçici korumaya aldığı 3.6 milyondan fazla Suriyeli mültecinin entegrasyonu için hâlâ atılması gereken adımlar bulunduğu, özellikle genç Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarına cevap verilmemesinin toplumsal gerilimleri artırabileceği öne sürüldü. Ülkedeki genç Suriyelilerin suç şebekeleri ya da militanların hedefinde olduğu belirtildi.
Sitede oku

Uluslararası Kriz Grubu tarafından yayınlanan 'Şanlıurfa'daki Suriyeli Genç Mültecilere Yönelik Riskleri Azaltmak' başlıklı raporda, Avrupa'nın desteğine ve Türkiye'nin entegrasyon çabalarına rağmen söz konusu gençlere yönelik tehditlerin arttığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Soylu: Suriyeliler bizim için imtihan, tahriklere gelmeyelim
Raporda, Türkiye'ye daha etkin entegrasyon politikaları geliştirmesi tavsiye edildi.

Diken'in aktardığına göre, raporun başlıca bulguları şöyle:

* 3.6 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin en az yarısını genç mülteciler oluşturuyor ve bu genç nüfusun karşılaştığı sıkıntıların üstesinden henüz gelinemedi.

* Söz konusu genç nüfusun büyük kısmı okula gitmiyor. Büyük bölümünün de işe ihtiyacı var ya da yakında olacak.

* Tüm bu etkenler, ülkedeki bazı genç Suriyelileri, suç şebekeleri ya da militanların hedefi haline getiriyor.

'SURİYELİ GENÇ KIZLAR İSTİSMARA AÇIK, GAYRI RESMİ EVLİLİKLERE ZORLANIYOR'

'Eşlerini kaybeden Suriyeliler evliliği çare olarak görüyor: '60 yaşındaki evli adam, 20 yaşında bir kadınla evlenmek istiyor'
* Suriyeli genç kızlar istismara açık ve gayrı resmi evliliklere zorlanıyor.

* Genç nüfusun fazla olması nedeniyle, ihtiyaçlara gerektiği şekilde cevap verilmemesi, uzun vadede toplumsal gerilimleri artırabilir.

* Ankara bu alanda kendisini destekleyen ülkeler ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bu savunmasız gençleri daha iyi korumaya yönelik adımlar atmalı, onların geleceğine yatırım yapmalı ve yerel halkla uyum içerisinde yaşamalarını teşvik etmeli.

'ÖNCELİKLE ATILMASI GEREKEN ADIMLAR'

Raporda Türkiye'ye 'öncelikli olarak yapılması gerekenler' başlığı altında acilen atılması gereken bazı adımlar şu şekilde sıralanmış:

Suriyeli çocukların öğretmenleri: Ezilmiş ve dışlanmış hissediyorlar, kuralsızlıkta sınırları aşabiliyorlar
* Henüz kaydı bulunmayanlar tespit edilmeli ve hızla sisteme girilmeli.

* Okullaşma oranı yükseltilmeli ve eğitim alan bu gençler mezun olabilmeli.

* İstismara açık evlilik riski altında olan genç kızların farkındalığı arttırılmalı ve söz konusu tehditten kendilerini koruyabilmelerine yönelik kaynak yaratılmalı.

* Eğitim programları aracılığıyla Suriyelilerin kalıcı geçim kaynaklarına erişimleri kolaylaştırılmalı, örneğin, iş gücü açığı bulunan illere gönüllü olarak yerleşmelerine olanak sağlanmalı, tarım işletmeleri ve kooperatifler kurulmasını destekleyecek özel hibeler verilmeli.

'SINIRDAN GEÇİŞLERDE RÜŞVETLE MÜCADELEDE ETKİN ÖNLEM ALINMALI'

* Suriyeli gençleri ve Türkiye vatandaşlarını kendi çıkarları için istismar etmeye çalışan ve toplumu tehdit eden yasadışı şebekelere karşı mücadele güçlendirilmeli.

Türkiye’nin ‘kayıp kuşak’ gerçeği: Suriyeli çocuklar
* Sınırdan geçişlerde rüşvetle mücadele için etkili önlemler alınmalı.

* Cihatçılar ve başka militan grupların çocuk ve gençlere yönelik endoktrinasyon girişimlerine fırsat vermemek adına denetimler artırılmalı.

* Suriyelilerin emniyet birimlerine erişimi kolaylaştırılmalı ve mağdurları daha iyi koruyacak mekanizmalar geliştirilmeli.

* Bu alanlarda Türkiye'yi destekleyen ülkeler ve uluslararası kurum ve kuruluşlar, desteklerinin ve Ankara'yla birlikte hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerin, ülkenin ulusal ve yerel kalkınma stratejileriyle uyumlu olmasına özen göstermeli.

Yorum yaz