Bu bağlamda 2008-2016 döneminin Londra Belediye Başkanı, 2016-18 döneminin Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın 2016'da Brexit referandumuna giden kampanya sürecinde söylediği yalanlara geri dönüldü.
Gerçekleşmesine imkan bulunmayan Türkiye'den göçle seçmenleri korkutan Johnson'a '77 milyon Türkiye vatandaşının İngiltere’ye göç edebileceğine dair sözleri' hatırlatıldı.
Söylediği yalanın hesabı sorulan Johnson, "Referandumda Türkiye ile ilgili hiçbir şey söylemedim, tek bir şey bile söylemedim" diye inkar etti.
BBC Türkçe, Johnson'ın cuma günü Staffordshire kentinde JCB adlı çok uluslu İngiliz şirketinde Brexit'te gelinen noktayı değerlendirdiği konuşmasıyla ortalığı nasıl karıştırdığını aktardı.
'Vote Leave' (AB'den Ayrılmak İçin Oy Ver) kampanyasının destekçisi Johnson'a 2016'daki Brexit referandumu öncesi Türk vatandaşlarıyla ilgili yaptığı yorumlar soruldu. 77 milyon Türk'ün İngiltere’ye göç edebileceğini söylediği hatırlatılarak, "Bu, sırf seçim kazanmak için her şeyi söyleyebileceğinizin kanıtı olabilir mi" sorusu yöneltildi.
Hızını alamayıp "Son 20 yılda konuşmalarımı izleyen herkes bilecektir ki ben daima göçmenleri savunan ve destekleyen kampta yer aldım" diye devam eden Johnson, 'özür dileyip dilemeyeceği' sorusuna "Bu yorumları ben yapmadığıma göre özür de dileyemem" yanıtını verdi.
Bunun üzerine Johnson'ın Brexit referandumundan 7 gün önce dönemin başbakanı David Cameron'a hitaben Muhafazakar Partili siyasetçi Michael Gove ile birlikte kaleme aldığı mektup sosyal medyada hızla paylaşılmaya başladı.
Mektupta şu ifadeler yer alıyordu:
"Halk, Türkiye ile ortak sınırlara sahip olmaktan kaçınmanın tek yolunun AB'den ayrılmayı onaylamak ve 23 Haziran'da (sınırların) kontrolünü geri almak olduğu sonucuna varacaktır."
"Ben Türk yanlısı biriyim ama 77 milyon Türk dostumun ve Türkiye kökenlilerin hiçbir kontrol olmadan buraya geleceği bir durumu hayal bile edemiyorum. Bu çılgınlık, olamaz."
Johnson, HuffPost/Tele'de yayınlanan bir tartışma programında da 'Türkiye'nin AB üyeliğinin de İngiliz halkına referandumla sorulması gerektiğini' savunmuştu.
Guardian gazetesinin editör yardımcısı Paul Johnson, Twitter hesabından "Boris Johnson 16 Haziran 2016'da David Cameron'a mektup yazarak Türklere vizesiz seyahat hakkı verilmemesi için Türkiye'nin hiçbir zaman AB üyesi olmayacağının garantisini istedi. Bugün ise Boris Johnson, 'Referandum kampanyası boyunca Türkiye'yle ilgili hiçbir şey demedim" diyor" mesajı paylaştı.
Buzzfeed Avrupa Editörü Alberto Nardelli de benzer hatırlatmayı yine Twitter hesabından yaptı:
Umunna, Boris Johnson'ın Türkiye'yle ilgili yaptığı yorumların olduğu video klibi paylaştı.
İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.
Ayrılık yanlılarının yürüttüğü kampanyanın ana temasını göçmen ve yabancı karşıtlığı oluşturmuştu.
Başını da Johnson ile dönemin UKIP lideri Nigel Farage çekmişti.