Gelişmeleri Atina'da yaşayan siyaset bilimci ve çatışma çözümleri uzmanı Dr. Dimo Yağcıoğlu ile konuştuk.
‘MAKEDONYA İSMİ MESELESİ YUNANİSTAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
"Makedonya ismi meselesi Yunanistan için çok önemli. Özellikle Kuzey Yunanistan'da, Yunanistan'ın Makedonya'sında yaşayanlar için bir kimlik meselesi. Öyle algılanıyor ve son yaklaşık 30 senedir bu şekilde sürekli bir propaganda yapılıyor. Çocukluktan itibaren böyle büyüyor insanlar, böyle anlıyor. Yani Makedonya'nın Yunanistan'a ait bir isim olduğu. Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan Slav Makedonlar ataları 6. Yüzyıl'da oraya gelip yerleşmiş. Ama sonuçta Makedonya bölgesi Yunanistan'ın kuzeyine de yayılmış bir bölge, Makedonya Cumhuriyeti'ni de içeriyor. Orada yaşayan Slavlar da kendilerine Makedon diyorlar. Fakat Yunanistan'da özellikle milliyetçi kesimler için Makedon ismi sadece Yunanistan'a ait bir isim olarak görülüyor. Bu bir kimlik meselesi haline getirildi, böyle de devam ediyor. Bu anlaşma geçse de bu devam edecek. Son yapılan hesaplara göre bu anlaşmanın meclisten geçmesi çok muhtemel. 300 üyeli mecliste SYRIZA'nın 145 milletvekili var. Bu anlaşmanın meclisten geçmesi için 151 oy lazım. 145 oya ANEL Partisi'nden istifa etmiş ve şu anda hükümette bulunan bir bakan olumlu oy verecek. Yine ANEL Partisi'nden istifa etmemiş hala parti grubunda olan bir milletvekili olumlu oy verecek. Hükümette bakan olarak yer alan bağımsız bir milletvekili oy verecek. 148'e varıyoruz. Sosyal demokrat PASOK Partisi'nin kurduğu bir ittifak var, Değişim İttifakı. O gruptan bir ya da iki milletvekili de olumlu oy verecek. Buna ek olarak yine mecliste liberal demokrat ve sosyal demokrat karışımı bir parti var, Potami. Potami Partisi'nden de 3 milletvekilinin en azından olumlu oy vermesi bekleniyor. Dolayısıyla 150'yi geçiyor."
‘NATO'YA GİRİŞ SÜRECİ ANLAŞMANIN ONAYLANMASINDAN HEMEN SONRA BAŞLAYACAK'
"Yunanistan'ın komşularıyla olan anlaşmaları çözümsüz şekilde on yıllarca devam ediyor. Bu anlaşmanın bir şekilde çözülmesi Yunanistan açısından çok önemli, Makedonya açısından daha da önemli. NATO kapısı hemen açılıyor. NATO'ya giriş süreci bu anlaşmanın onaylanmasından hemen sonra başlayacak. Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ise yıllar sürecek. Yani Avrupa Birliği'ne giriş yıllar süren müzakereler sonucunda oluyor. SYRIZA iktidara gelmeden hemen önce de Avrupa yanlısıydı. Merkel'in, Avrupa Birliği'nin ve IMF'nin dayattığı ekonomi politikalarını reddediyordu. Fakat kriz öyle bir aşamaya gelmişti ki 2015 yazında, eğer bu politikaları kabul etmese Yunanistan'ın ekonomisi büsbütün çökecekti, korkunç bir yıkım olacaktı Yunanistan için. Dolayısıyla mecburen memorandum politikalarını kabul etmek zorunda kaldı ve onları uyguladı. Nitekim 2018 Ağustos'unda Yunanistan bu memorandum politikalarından resmen çıktı. Yani memorandumun süresi bitti. Şimdi Yunanistan başka sınırlamaları olsa bile, Avrupa Birliği'nin ekonomi politikası kapsamında memorandumun sınırlamalarından çıkmış durumda."
‘APOSTOLAKİS, ESKİ SAVUNMA BAKANI KAMENOS'UN AKSİNE ŞOV YAPAN BİRİ DEĞİL'
Makedonya anlaşmazlığı yüzünden istifa eden ANEL lideri Kammenos'un yerine Syriza lideri ve Başbakan Çipras'ın tercihinin eski genelkurmay başkanı Apostolakis olmasını önemli bulan Yağcıoğlu, hükümete bu ‘askeri' katkıya karşılık Apostolakis'in ‘ılımlı kişiliğine' atıf yaptı. Yağcıoğlu, Üsküp ile anlaşma peşinde koşan Çipras'ın Türkiye ile de kışkırtıcı politikadan kaçındığı görüşünü dile getirirken, şubat ayında Türkiye'ye yönelik ziyaretin gündemde olduğunu da ekledi:
‘ÇİPRAS MAYIS AYINDA SEÇİMLERE GİDEBİLİR'
"Tahmin ettiğim kadarıyla Çipras mayıs ayında seçimlere gidecek. Mayıs ayında üç seçim aynı gün gerçekleşecek. Eğer genel seçim de mayısta olursa, genel, yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimi olacak. Bu seçimlerde Yeni Demokrasi'nin birinci parti olacağı kesin gibi. Kamuoyu yoklamalarının ki onlara pek güvenemiyoruz ama hepsi istisnasız Yeni Demokrasi'yi birinci parti olarak gösteriyor. Aradaki fark da oldukça büyük iki parti arasında. Ama SYRIZA güçlü bir ikinci parti çıkabilir bu seçimlerden. Ondan sonra nasıl bir hükümet kurulacağı tartışılacak."