DÜNYA

'Suriye'nin yüzde 28'ini kontrol eden Kürtlerin hamisini kaybetmesi, Türk-Rus görüşmesini öne çekti'

Rusya'nın eski Suriye Büyükelçisi Aleksandr Zotov, Rusya ve Türkiye arasında yarın Moskova'da yapılacak 2+2 formatındaki görüşmenin ABD'nin Suriye'den çekilme kararı nedeniyle öne alındığını, zira Kürtlerin kontrolündeki Suriye'nin yüzde 28'ini (Zotov'un tespiti) oluşturan topraklarda belirsizlik oluştuğunu belirtti.
Sitede oku

YPG Suriye hükümetine 'Menbiç'i Türkiye'ye karşı koruyun' çağrısı yaptı, Suriye ordusu 'Menbiç'e girdik' dedi
Sputnik'e demeç veren Zotov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Türk mevkidaşları Mevlüt Çavuşoğlu ve Hulusi Akar arasındaki görüşmenin ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilme kararı nedeniyle daha erken bir tarihte gerçekleşeceğini ifade etti.

Rus uzman, "Zira Kürtler hamisini kaybettiği için Kürt güçlerin kontrolündeki Suriye'nin yüzde 28'ini oluşturan topraklarda durum ciddi şekilde değişti" dedi.

'TÜRKLER SURİYE'NİN ETKİLİ KONTROL FAALİYETLERİNİN GEREKLİ OLDUĞUNU ANLAMALI'

Türkiye tarafından uygulanan ciddi angajmanın ve siyasi baskının Suriye sınırı boyunca güvenliği sağlama ve Türkiye karşıtı Kürt oluşumların doğmasını engelleme amaçlı olduğunu kaydeden Zotov, "Türkler, sınır güvenliğinin garanti biçimde sağlanmasının Suriye hükümetinin sınırda normal ve etkili kontrol faaliyetleri yürütmesinden geçtiğini anlamalı" diye konuştu.

'ÖNCEKİ MUTABAKATLAR TEYİT EDİLECEK'

Zotov, yarınki görüşmede tarafların Suriye topraklarında yeni askeri çatışmalara izin verilmemesi atılması gereken adımları masaya yatıracağını kaydederek, Türk ve Rus bakanların İdlib de dahil daha önce yapılan mutabakatları yeniden teyit edeceğinin de altını çizdi.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz