DÜNYA

‘ABD, Suriye’den giderken Türkiye, Rusya ve İran üçlüsünü birbirine düşürmek istiyor’

Rus uzman Fenenko, ABD askerlerinin Suriye’den gidişi ile Türkiye’nin yeni harekat açıklamaları arasında bağ olduğunu belirtti.
Sitede oku

‘ABD’nin Suriye’den çekilmesi, Türkiye ile yakınlaşmaya ve Rusya’nın etkisini dengelemeye yönelik bir girişim’
Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Politikası Fakültesi Uluslararası Güvenlik Bölümü'nden Doç. Aleksey Fenenko, Sputnik'e açıklamasında, ABD'nin Suriye'den asker çekme kararıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

‘ABD'NİN SURİYE'DE POLİTİK HEDEFİ KALMADI'

"ABD'nin askerlerini çekmesi ile Türkiye'nin YPG'ye karşı yeni askeri harekat olasılığıyla ilgili açıklaması arasında en doğrudan bağ var. Zira ABD, politik açıdan Suriye'deki savaşı kaybettiğini anlıyor. Bunu öncelikle ABD Başkanı Donald Trump idaresi anlıyor. Her bir savaşın politik hedefi olmalı, ABD'nin ise Suriye'de hiçbir politik hedefi kalmadı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini değiştirme yeteneğinde olmadıkları ortaya çıktı, Suriye'yi bölmeyi de beceremediler. Çatışmanın devam etmesi durumunda, askerleri düşmanların saldırılarının hedefi haline gelebilir, bu yüzden Amerikalılar Suriye'den gidiyor."

Trump'tan 'Suriye'den çekilmeme niye şaşırdınız' tweeti
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapacağı olası harekatın Trump'ın işine yarayacağını, bu yüzden ABD liderinin bu harekatı onayladığı sinyalini vermiş ve Türkiye'yle yakınlaşmaya çalışmış olabileceğini dile getiren Rus uzman, "Çünkü askerleri çekme kararı, Ankara için YPG'ye yönelik hareket özgürlüğünü sağlıyor" dedi.

‘WASHINGTON, ASTANA FORMATINI BOZMAYA ÇALIŞIYOR'

ABD'nin, Rusya'nın Ortadoğu'da güçlenmesini önlemek için sıkça Türkiye'yi kullandığını söyleyen Fenenko, "Amerikalılar, Suriye'den giderken Astana formatını bozmak ve Türkiye'nin çıkarlarını Rusya ve İran'ın çıkarlarıyla çatıştırmak için bir nevi funya olarak Kürt sorununu kullanmak istiyor. Türkiye, Rusya ve İran'ın arası açılırsa Astana formatı dağılır diye düşünüyorlar, Trump idaresi de bunu istiyor" yorumunda bulundu.

Yorum yaz