TÜRKİYE

‘ABD’nin Suriye’den çekilmesi, Türkiye ile yakınlaşmaya ve Rusya’nın etkisini dengelemeye yönelik bir girişim’

Avrupa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Jeopolitik Araştırmalar Direktörü Pierre-Emmanuelle Thomann, Amerikalı askerlerin Suriye’den çekilmesinin diğer hususların yanı sıra ABD’nin Türkiye’yi Batı taraftarlarının kampına geri döndürmeye ve Rusya’nın bölgedeki etkisini dengelemeye yönelik bir çaba olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Sitede oku

Kobane’de binlerce kişi Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon kararını protesto etti
ABD'nin birliklerini Suriye'den çekme kararını Sputnik'e değerlendiren Thomann, söz konusu kararın ayrıca Ankara'nın Kürtlere yönelik eylemlerinin önünü açtığını kaydetti.

Thomann, "(ABD Başkanı Donald Trump'ın) bu kararı, ABD'nin, Washington tarafından her zaman Rusya'nın Ortadoğu üzerindeki etkisine karşı koymak için kullanılan Türkiye ile yakınlaşma girişimi olarak ta değerlendirilebilir. Türkiye bugün Rusya ile iyi ilişkilere sahip olduğu için ABD, bu ülkeyi Batı kampına geri döndürmek ve Rusya'yı dengelemek amacıyla Ankara ile yakınlaşmaya çalışıyor. Bunun yanında ABD, askerlerini çekerek Türkiye'ye, Kürtlere yönelik eylemler için daha çok imkân tanımış oluyor" diye konuştu.

Thomann ayrıca Trump'ın bu karar ile seçimlerden önce vermiş olduğu sözü yerine getirdiğini ve bunun ‘onun seçmenleri için güçlü bir sinyal olduğunu' da vurguladı.

Yorum yaz