TÜRKİYE

'Suriye’nin kuzeydoğusunun geleceği bir çok açıdan Rusya ve Türkiye’ye bağlı olacak'

Uluslararası Kriz Grubu’nun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann, Sputnik’e yaptığı açıklamada, ABD'nin askerlerini çekmesinin ardından, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun büyük ölçüde Rusya ve Türkiye'nin neyin üzerinde anlaştığına bağlı olacağını söyledi.
Sitede oku

Trump: IŞİD'e karşı tarihi zaferlerden sonra, askerlerimizin eve dönme zamanı geldi
ABD, Çarşamba günü Suriye'den askerlerini çekmeye başladığını duyurdu. ABD başkan'ı Donald Trump, ABD'nin Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğratığını ve başkanlığı sırasında orada olmak için ‘tek nedenin' bu olduğunu söyledi. Amerikalı yetkililer daha önce Suriye'de stratejilerinin üç hedefi olduğundan bahsetmişlerdi: İŞİD'in yenilgiye uğratılması ve teröristlerin geri dönüşünün engellenmesi, İran silahlı güçlerinin Suriye'den çekilmesi ve bu ülkede siyasi geçiş süreci.

'TRUMP İNSİYATİFİ ELİNE ALARAK, DANIŞMANLARININ ORTAYA KOYDUĞU STRATEJİYİ GEÇERSİZ KILIYOR'

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hiltermann, "ABD bu üç hedefin hala değişmeden kaldığını söylüyor. Ancak, ABD askerlerini bölgeden çektikten sonra, bu hedeflerine nasıl ulaşacağını açıklamak zorunda. ABD stratejisine gelince, bu stratejinin ‘gözden geçirilmesi' değil. Trump, daha Nisan ayında yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini söylemişti. Üst düzey danışmanları, etrafından dolanarak bu stratejiyi üç madde ile formüle etti. Şimdi de

Suriyeli vekil: ABD'nin güçlerini çekmesi Türkiye'ye Kürtlerle savaş için yeşil ışık yakıyor
Trump insiyativi eline alıyor ve onların stratejilerini geçersiz kılıyor" yorumunda bulundu.

'ABD'NİN ÇEKİLME KARARI SURİYE İLE TÜRKİYE'Yİ KARŞI KARŞIYA GETİREBİLİR'

Hiltermann, böyle bir durumda atılan bu adımın, Suriye'nin kuzeydoğusunda bir kaosun ortaya çıkması riski taşıdığını belirterek, Türkiye'nin, YPG'yi ortadan kaldırmaya çalışacağını, Suriye hükümetinin o bölgeye Türklerin girmesini engellemek isteyeceği ve Kürtlerle anlaşmaya çalışacağını, ABD'nin askerlerini çekmesinin ardından Kütlerin 'etki gücünün' azalacağını vurguladı.

Beyaz Saray basın sözcüsü Sarah Sanders'in, "IŞİD'e karşı Suriye'de kazanılan bu zaferler, ABD'nin öncülük ettiği küresel koalisyon'un ya da harekatının sona erdiği anlamına gelmediği" sözlerini, Pentagon sözcüsü Dana White de Sputnik'e doğruladı.

Çekilmenin ayrıntıları netleşiyor: ABD, Suriye'deki hava saldırılarına da son verecek
Koalisyonun geri çekilemesiyle IŞİD'le mücadelede başarı sağlayacağından şüphe duyduğunu söyleyen Hiltermann, "Eğer koalisyon güçlerinden birşeyler kalacaksa, bunlar, önemli ölçüde hava kuvvetleri ve uzun menzilli silahlar olacaktır. Başka bir deyişle bu IŞİD'i yenmenin yolu değil" dedi.

'BU SORUYA SADECE TRUMP CEVAP VEREBİLİR'

Hiltermann, kararın zamanlamasıyla ilgili olarak da "Sadece Trump bu soruya cevap verebilir" dedi.

"Spekülasyon yapılabilir: Trump tabanına (seçmenlerine) IŞİD yenilir yenilmez, ABD birliklerini Suriye'den çekeceği sözünü vermişti. Bu nedenle tabanına hitap ederek sözünü tuttuğunu göstermeye çalışıyor, evdeki problemlerinden uzak durmaya çalışıyor. Veya kim bilir? Trump bu!"

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz