DÜNYA

Erdoğan: Ülkemizin en büyük sorunu, kendi toplumunu küçümseyen bir grubun kültür sanat dünyamızı esir almasıdır

Kültür ve sanatın tabiatı gereği özgür ve sivil olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin en büyük sorunu kendi toplumunu, ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır. Hamdolsun bu esaret yavaş yavaş kalkıyor" diye konuştu.
Sitede oku

Beştepe'de düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri' töreninde konuşan Erdoğan, İstanbul'da şair Mehmet Akif Ersoy'un ömrünün son günlerini geçirdiği daireyi 'Mehmet Akif Ersoy Müze Evi'ne dönüştüreceklerini açıkladı.

Erdoğan, Türkiye'nin yeni Mehmet Akifler, Ahmet Hamdi Tanpınarlar, Necip Fazıllar, Nazım Hikmetler, Arif Nihat Asyalar, Kemal Tahirler, Dede Efendiler, Itriler, Hacı Arif Beyler, Aşık Veyseller, Muzaffer Sarısözenler, Neşet Ertaşlar ve Mimar Sinanlar gibi değerlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

'KÜLTÜR SANATTA ARZU ETTİĞİMİZ MESAFEYİ KATEDEMEDİK'

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin sahipleri belli oldu
- Son 16 yılda demokrasi ve ekonomide büyük devrimlere imza atan Türkiye eğitim ve kültür-sanat politikalarında arzu ettiğimiz mesafeyi katedemedi. Bunun sadece devlet  projeleri ve kamu imkanlarıyla sağlanması mümkün değildir. Kültür sanat alanında yeni ve büyük adımları hep beraber atacağız.

— Medeniyet, esasta bir inşa faaliyetidir, temelinde ilim ve hikmet vardır. Bizim tarihimizde ilim ve sanat insanlarının müstesna bir yeri vardır. Aklımızı kullanmamız ve geçmişten ders çıkarmamız lazımdır. Biz bu alanda zenginiz.

— Müzik zevkimizde çok ciddi değişimler yaşanmıştır. Giyim kuşamdan yeme içmeye kadar bunun sıkıntılarına şahit oluyoruz. Kültür sanat kuraklığının en başta gelen sebeplerinden biri de budur. Atalar yitip kaybedildiği yerde aranır derler.

— Bize düşen görev, medeniyetimizin 3 tasavvurunu; kalbiselimi, zevkiselimi, aklıselimi kendi tarihimizde, kendi geçmişimizde aramak, bulmak, yeniden yorumlamak ve geleceğe taşımaktır.

— Mehmet Akif Ersoy'un mirasına sahip çıkma adına gerekli adımı atıyoruz. Turizm Bakanlığımız Mehmet Akif Ersoy'un Mısır'dan dönüşünde İstiklal Caddesi'nde oturduğu daireyi kamulaştırdı. Burayı Mehmet Akif Ersoy Müzeevi'ne dönüştürüyoruz. Bu müzeevinin gelecek kuşaklara üstadı daha iyi anlama fırsatı vereceğini düşünüyoruz.

'KENDİMİZİ KAÇAK YAPILARA MAHKUM ETTİK'

— Mimar Sinan gibi ekoller oluşturacak mimarlar yetiştirmeliyiz. Ömrüne 800'e yakın projeyi sığdıran bir Mimar Sinan. Sıradan olay değil. Bunlar da kaçak yapı falan değil.

Erdoğan: Kültür köklerimizde cinsiyet ayrımcılığı yoktur
- Biz uzunca bir süre ecdadın medeniyet mirasına sırtımızı dönüp kendimizi her alanda gecekondulara kaçak yapılara mahkum ettik. Siyasetçiyim, 'gecekondu' ifadesini kullanmam zor ama hiç olmazsa 'kaçak yapı' diyelim.

— Kültür ve sanat tabiatı gereği sivildir, özgürdür. Vesayet kabul etmeyecek bir karakterdedir. Türkiye bir yandan geçmişteki değerlerine sahip çıkarken diğer yandan bunların izinde yeni kültür insanları yetiştirmelidir. Dünyanın neresine gidersek TV'de bir Türk dizisi çıkıyor bu da bizi mest ediyor. Aynı başarıyı diğer alanlarda da göstermememiz için bir neden göremiyorum.

— Ülkemizin en büyük sorunu kendi toplumunu, ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır. Hamdolsun bu esaret yavaş yavaş kalkıyor.

— Toplumların kutsallarını, inançlarını küçümseyen, hafife alan yahut ideolojik siparişlere göre köreltmeye çalışan kişinin yaptığı işin adı kültür veya sanat değildir. Esasen bu tarz işlere tevessül edenlerin isimleri ve eserleri, tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzzet Keribar (solda), Erol Sayan (sağda), Türker İnanoğlu (sağ 2), Mehmet İpşirli (sol 2) ve şair Mehmet Akif Ersoy adına torunu Selma Argon Ersoy'a (sağ 3) ödüllerini takdim etti.
Yorum yaz