GÖRÜŞ

'Ankara-Washington arasındaki anlaşmazlıklar, yeni harekat kararını tetikledi'

Suriye’de Fırat’ın doğusuna yeni harekat olasılığını değerlendiren Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Tahminler Enstitüsü Direktörü Dmitriy Yegorçenkov, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumla ilgili endişelerinin ABD tarafından dikkate alınmadığını kaydetti.
Sitede oku

Erdoğan: Birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna yönelik harekata başlıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'nin desteklediği PYD'nin bulunduğu Fırat'ın doğusunu hedef alan operasyonun ‘birkaç gün içinde başlayacağı' yönündeki açıklama yapmıştı. Erdoğan ayrıca ABD'nin Menbiç'teki YPG güçlerini çıkarmaması durumunda bunu Türk ordusunun yapacağını söylemişti. Diğer yandan ABD Savunma Bakanlığı, bu operasyonun kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.

Yegorçenkov, Sputnik'e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Elbette, Suriye'nin kuzeyindeki Amerikan üsleri doğrudan Türkiye'yi hedef almıyor. ABD'nin böyle bir amacı yok. Amaç biraz farklı: bu toprakları kontrol altında tutmak ve Suriye'de ABD'ye dostça yaklaşan ve yanı zamanda gerçek askeri kuvvete sahip güçlerden bir nevi anklav yaratmak. Tüm bunlar doğrudan Türkiye'nin çıkarları ve yaklaşımlarıyla çatışıyor. Amerikan partnerler defalarca Türkiye'nin bu konudaki kaygılarının dikkate alınmayacağını ortaya koymuştu. Ankara'nın yeni harekat başlatma kararı da zaten Amerikalılarla bu yarıda kalan anlaşmalar tarafından kışkırtıldı".

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü
ABD'nin, PKK liderlerinin yerini bildirene para ödülü ilan etmesi dahil son eylemlerinin muhtemelen Türkiye'yi tatmin etmediğini dile getiren Rus uzman, bu eylemleri, "diyalogu farklı yöne çekme" çabası olarak nitelendirdi.

‘ABD'NİN VARLIĞI KÜRTLERE YANLIŞ UMUT VERİYOR'

Amerikan askerlerinin yasadışı olarak YPG kontrolündeki bölgeler dahil Suriye topraklarında bulunmasının aslında bu ülkedeki sorunun çözümüne hiçbir katkıda bulunmadığını aksine sorunu derinleştirdiğini kaydeden Yegorçenkov, "ABD'nin varlığı, yerel Kürt politikacılara, Şam'la görüşmelerde politik, finansal ve diğer çeşitli tavizler alabilecekleri yönünde yalan umut veriyor. Orada Amerikan askerler olmasaydı sanırım Kürtler ile Suriye hükümeti arasındaki diyalog çok daha hızlı geçerdi" dedi.

‘ABD, TÜRKİYE'NİN TARİHİ DÜŞMANINDAN YANA SEÇİM YAPTI'

Erdoğan'dan ABD'ye 'Fırat'ın doğusu' uyarısı: Münbiç'i temizlemezseniz oraya da gireriz
Diğer yandan Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Fakültesi'nden Doç. Dr. Aleksey Fenenko, Amerikan askerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki varlığının, YPG ve DSG birliklerini olası Türk operasyonuna korumak için kullanılabileceğini belirtti.

Fenenko, Sputnik'e açıklamasında, "Onlar, bu operasyonu diplomatik yollarla önlemeye çalışabilirler ama bundan ne çıkar bilmiyorum. Türkiye'ye daha özgür hareket etme şansını vermek istemiyorlar. Amerikalılar seçimlerini Türkiye'nin tarihten gelen düşmandan yana yaptı. Bu yüzden elbette Türkiye bu durumda kendini memnun hissetmiyor. Kürdistan uzun zamandır ABD projesi haline geldi. ABD ve Türkiye'nin çıkarlarının farklılaşmaya başlamasına gelince, bu süreç 15-20 yıldır devam ediyor" yorumunda bulundu.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz