YAŞAM

Rus bilim insanları, eşi benzeri olmayan nano akışkandan enerji üreten tesisi geliştirdi

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) bilim insanları Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden araştırmacı ekibiyle birlikte MEPhI’de dünyada eşi benzeri olmayan ve nano akışkanların kaynaması sonucu enerji üreten güneş enerjisi tesisinin devreye alınması için hazırlıklar yapıyor.
Sitede oku

Nano akışkan, nanoparçacıkların bir sıvı içerisindeki süspansiyonlarına denir. Nanoparçacık olarak metaller, oksitler, karpitler ya da nanokarbon tüpler kullanılabilir. Nano akışkanlar yüksek ısıl iletim katsayılarıyla ısı transferi artırımı için gelecek vadetmekte. Nano akışkanlar ile ilgili ilk araştırmalara bundan 5-7 yıl önce imza atıldı, günümüzde ise dünyanın dört bir yanından bilim insanları bunların enerji üretiminde kullanılması konusunda çalışmalar yürütüyor.

2017'de MEPhI ve Bergen Üniversitesi'nden Boris Balakin'in başkanlığındaki araştırmacı ekibinin yararlanmaya hak kazandığı Rusya Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın hibe programı, enerji tesislerinde nano akışkanların kullanım imkanlarının incelenmesi ve güneş enerji tesisi prototipinin geliştirilmesini öngörüyor.

Proje üzerinde çalışan MEPhI bilim insanlarından Pavel Struçalin, konuyla ilgili Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Üzerinde çalıştığımız araştırmanın yeniliği, nano akışkanların kullanımının başka ısı taşıyıcılarına kıyasla daha etkili bir şekilde güneş ısısını enerjiye dönüştürmesidir. Güneş ışığını önce nano akışkanın ısı enerjisine, sonra ise türbin vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştüren tesis üzerinde çalışıyoruz. Şu an itibariyle dünyanın hiç bir yerinde böyle araştırmalar yürütülmüyor" ifadelerini kullandı.

Struçalin, tesisin ana kısmını güneş kolektörünün oluşturduğunu kaydederek, onun işletme süresinin fotoelektrik güneş pillerinden daha uzun olacağını belirtti.

Bilim insanlarının tesisin diğer parçalarını kolektöre eklemesinin ardından güneşli bahar günlerinin gelmesiyle tesisin elektrik enerjisini üretmeye başlaması planlanıyor.

Yorum yaz