BM Küresel Göçmen Paktını, İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır ile konuştuk.
‘GÖÇMENLERLE İLGİLİ İLK DEFA BİR ORTAK GİRİŞİM'
Metin Çorabatır, imzalanan paktın göçmenlerle ilgili ilk kez bir ortak girişim olduğunu vurguladı. 2016'dan itibaren ortaya iki küresel mutabakat konulması fikri çıktığını bunlardan birisinin mültecilerle diğerinin ise göçmenlerin güvenli hareketleriyle ilgili olduğunu belirten Çorabatır, yeni onaylanan da bu ikincisi olduğunu belirtti. Göçmenlere yönelik Amerika ve Avrupa'da son dönemdeki olumsuz tutumların işleri zorlaştırdığını anımsatan Çorabatır, ortak hareket etmeyi hedefleyen devletlerin ortaya bir niyet beyanı koymalarının olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi:
‘MÜLTECİLERDE GELİŞECEK RADİKALİZMİN ÖNLENMESİ İÇİN PROJELER ÜRETİLMELİ'
Çorabatır mültecilerin hayati tehlike nedeniyle mecburen hareket halinde olan insanlar olduğunu ve ülkelerin kapılarını açmak sorumluluğu bulunduğunu söylerken, ortaya çıkan ‘kültür savaşları' mefhumunun gerçek olduğu ve ‘radikalizm riski' bulunduğunu da teslim etti. Tüm bunların ilacının entegrasyon politikaları olduğunu belirten Çorabatır, göçmenlerin gittikleri ülkelere sadece yük getirmedikleri ekonomiye ve topluma zenginlik kattığını da savundu:
‘ÖNEMLİ OLAN YASAL GÖÇ YOLLARINI AÇIK TUTMAK'
Göçmen Paktı'nda nefret suçu tanımının göçmenlerle ilgili eleştirileri de kapsayacak şekilde genişletilmesinin eleştiri konusu olduğu anımsatıldığında, Çorabatır sosyal medyada nefret söyleminin yanıltıcı bilgiler eşliğinde giderek artmasına dikkat çekti. Ülkelerin ülke sınırlarını ve kendi toplumlarını korumalarının meşru hakları olduğunu belirten Çorabatır insan hakları kavramının en önemli rehber olması gerektiğini vurguladı:
‘TÜRKİYE İLK DEFA BİR ENTEGRASYON SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA'
Çorabatır'a göre, Türkiye ilk kez bir entegrasyon sorunuyla karşı karşıya. Türkiye'nin Suriye deneyimiyle yeni yeni öğrenmeye başladığını söyleyen Çorabatır, sorunların çözümünde mültecilerin de dinlenmesiyle ortak akıl oluşturulmasının önemine dikkat çekti: