DÜNYA

Rus uzman: Trabzon üssü kararı, Türkiye'nin ‘Karadeniz'in aktif gözlemcisi' olma politikasının bir sonucu olabilir

Türkiye'nin Trabzon'da yeni deniz üssü kurma kararını değerlendiren Rus uzman Andrey Boldırev, Ankara'nın bu adımla Karadeniz'de yaşanan gerilim koşullarında ‘aktif' gözlemci olma ve gelişmelere göre hareket etme niyetini ortaya koyduğunu belirtti.
Sitede oku

‘Türkiye, Venezüella'da askeri üs açmalı'
Türkiye Savunma Bakanlığı, Sürmene'de 400 asker ile 200 sivil memur görev yapacak olan yeni deniz üssünün inşaatına başladı.

Ankara'nın bu kararını Sputnik'e yorumlayan Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Yakın ve Orta Doğu Ülkeleri Araştırma Merkezi Türkiye Bölümü kıdemli araştırma görevlisi, Karadeniz ve Boğazlar uzmanı Dr. Andrey Boldırev, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun muhtemelen birkaç nedeni var. Birincisi Türkiye, Karadeniz-Akdeniz bölgesinde varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Geçen ağustosta Kuzey Kıbrıs'ta üs kurma kararı alındı. Bu nedenle Trabzon bölgesindeki üs, bu politikanın mantıklı bir devamı niteliğinde.

İkincisi bu karar belki de NATO'nun Kerç Boğazı'nda yaşanan gerilime yanıt olarak askeri gösteride bulunma kararıyla hızlandırıldı. Türkiye bu gerçekle karşı karşıya bırakıldı ve Trabzon'daki üs, Ankara'nın gerilimin tırmanma tehdidine karşı Karadeniz'deki varlığını güçlendirmesi anlamında bir yanıt.

Suudi Arabistan, Türkiye’nin askeri üs teklifini reddetti
Üçüncüsü Ankara, Karadeniz'deki durumdan yararlanarak ek bir dayanak noktası daha kurma kararı almış olabilir.

Yeni üssün kurulacağı bölgeye gelince, Trabzon'un geleneksel bir liman ve coğrafi bakımdan rahat bir nokta olduğu biliniyor.

Her hâlükârda Türkiye, Karadeniz'de sürekli olarak yaşanan gerilim koşullarında ‘aktif' gözlemci olma ve gelişmelere göre hareket etme niyetini ortaya koyuyor. Trabzon bölgesindeki deniz üssü bana göre gelişmelere yönelik bir yaklaşım örneği."

Çeviren: Erkan Kurtuluş

Yorum yaz