Peki Jeffrey'nin ziyareti sonrası ABD, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda gerçekleştirmesi olası olan operasyonu engellemeye dönük olduğunu söylediği gözlem noktalarını kurmaktan vazgeçer mi? ABD, Suriye'de PYD'ye yönelik desteğini çeker mi? ABD'den Suriye politikasında geri adım gelmezse, Türkiye yine de Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon gerçekleştirir mi? Jeffrey'nin ziyareti ve Akar'ın açıklamalarının ardından cevap aranan bu soru işaretlerini ORSAM Suriye Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan ve ABD dış politikası uzmanı Dr. Özdemir Akbal, Sputnik'e değerlendirdi.
‘JEFFREY'NİN SÖZLERİ ABD'NİN NİYET BEYANI OLARAK OKUNABİLİR'
‘WASHINGTON'IN GÖZLEM KULELERİ HAZIRLIĞI, BÖLGEYİ PYD'YE BIRAKMA SÜRECİNİN PARÇASI'
‘TÜRKİYE'NİN ASTANA SÜRECİYLE İZLEDİĞİ DENGE POLİTİKASI ÖNEMLİ'
‘TÜRKİYE'NİN NİYETİ, SORUNU DİPLOMATİK KANALLARLA ÇÖZMEK ANCAK BU YOL TIKANIRSA ASKERİ BASKI ARTAR'
Özellikle Soçi mutabakatının imzalanması sonrasında Türkiye'nin Fırat'ın batısındaki çatışmaları büyük ölçüde dondurduğu ve önceliğinin YPG alanları haline geldiğine işaret eden Orhan "İstanbul'da düzenlenen dörtlü zirveden hemen sonra Türkiye'nin Ayn el Arap, Tel Abyad başta olmak üzere sınırdaki bazı YPG hedeflerine dönük top atışları gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bunun dışında da Tel Abyad bölgesine dönük Türkiye'nin askeri konuşlanmaya içerisinde olduğu gözüküyor. Fırat Kalkanı bölgesinden askeri unsurlarının bu bölgeye kaydırıldığı haberleri basına yansıyor. Bütün bunlar Amerika üzerindeki askeri baskıyı arttırma, Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki YPG varlığını ortadan kaldırma konusundaki askeri kararlılığını gösterme amacı taşıyor" dedi.
‘ANKARA'YA GÖRE ABD'NİN GÖZLEM NOKTALARI TÜRKİYE'NİN OLASI OPERASYONU ENGELLEMEYE HİZMET EDİYOR'
Türkiye'nin ABD'nin gözlem noktalarının Türkiye'nin olası bir askeri müdahalesine engel olmak için yapıldığı görüşünde olduğunu hatırlatan Orhan "Amerika, Türkiye'nin artan askeri baskısı karşısında bir önlem olarak sınırda gözlem noktaları kuracağını açıkladı. Bunu yaparken de YPG'nin Türkiye tarafına tehdit oluşturmaması için bir önlem olarak inşa edileceğini söyledi. Ancak Türkiye'nin okuması, bu gözlem noktalarının tamamen Türkiye'nin olası bir askeri müdahalesine engel olmak için yapıldığı yönünde. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte de hem diplomasi kanalı hem de askeri çözümün masada olduğu bir diplomasi çözüm arayışı devam edecek gibi görünüyor. Amerika'nın alacağı tavra göre Türkiye, bu iki yöntemden birisini önceleyebilir" dedi ve şöyle devam etti:
‘TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ ASKERİ ADIMLAR ATMASI OLASI'
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.