1 / 11
ABD'den Türkiye'ye iadesi sağlanan Zeugma Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 8 Aralık'ta düzenlenen tanıtım toplantısının ardından vatandaşların ziyaretine açıldı.
© AA / Mehmet Akif Parlak
2 / 11
Söz konusu eserleri yerinde görmek ve bilgi almak isteyen yerli ve yabancı turistler müzeye adeta akın etti.
© AA / Mehmet Akif Parlak
3 / 11
Müzenin ikinci katında sergilenen 12 eseri yakından görme imkanına sahip olan ziyaretçiler, fotoğraf çekti, rehberlerden eserlere ilişkin bilgi aldı.
© AA / Mehmet Akif Parlak
4 / 11
Ziyaretçilerden Adem Tilkioğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte vatani göreni yaptığını ve bugün terhis olduğunu söyledi.
© AA / Mehmet Akif Parlak
5 / 11
Kendisini ziyarete gelen babasıyla müzeye gezdiğini belirten Tilkioğlu, "Dün televizyonlardan kayıp parçaların getirildiğini gördüm. Buradan gitmeden mutlaka ziyaret etmek istedim. Gerçekten çok büyülendik, çok güzel eserler. Gelecek yıl inşallah ailemle gelip tekrar ziyaret etmek istiyoruz. Bunlar herkesin mutlaka görmesi gereken eserler" dedi.
© AA / Mehmet Akif Parlak
6 / 11
Ziyaretçilerden İsmail Kaya da dün gerçekleştirilen töreni televizyondan izlediğini dile getirdi.
© AA / Mehmet Akif Parlak
7 / 11
Emeği geçen herkese teşekkür eden Kaya, "Bu eserler çok şükür yıllar sonra da olsa yuvasına kavuştu. Biz Gaziantepli olarak çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Bunları televizyondan duyan internetten okuyan herkes bunları görmeye gelecek. Bu da turist sayımızı arttırır ve kentimize maddi anlamda ciddi katkısı olur" diye konuştu.
© AA / Mehmet Akif Parlak
8 / 11
Parçalar arasında bulunan kadın başı figürüne, mozaiklerin çıkarıldığın köyün adı olan "Belkıs"ın isim verilmişti.
© AA / Mehmet Akif Parlak
9 / 11
Çingene Kızı mozaiğinin bordüründen çalınan 12 mozaik parçasında, satir, pan maskesi, Hint tavus kuşu, maenad maskesi gibi tasvirler bulunuyor.
© AA / Mehmet Akif Parlak
10 / 11
1960'lı yıllarda Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Ören Yeri'ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan, 1965'te Bowling Green Devlet Üniversitesi'nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.
© AA / Mehmet Akif Parlak
11 / 11
Eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında yaklaşık 5 ay önce protokol imzalanarak çalışmalara başlanmış ve parçalar uçakla 28 Kasım'da Gaziantep'e getirilmişti.
© AA / Mehmet Akif Parlak