Katar'ın bu kararının gaz üretimi ile de ilgisi olmadığını söyleyen el-Halaf, nedenlerin ve sinyallerin tamamen siyasi olduğunu kaydetti. Suudi ekonomist, "Doha için bu, abluka uygulayan ülkelere boyun eğmekten kurtulma fırsatı. OPEC'te çok mütevazı bir yeri olan Katar, kolektif kurallara ve alınan kararlara uymak durumunda. Şimdiyse Katar görüşmelerini ve petrol satışlarını daha rahat yapabilecek. Ayrıca Katar'ın bu kararına yaptırım uygulanan İran da destek verir" diye konuştu.
Katar'ın, ekonomisinin zarar görmesi halinde OPEC'e dönmeye karar vereceğini söyleyen el-Halaf, ancak bunu yapmanın Endonzeya'nın 2008'de ayrılıp 2015'te dönmesi kadar kolay olmayacağını ifade etti.
'KATAR'IN KARARI DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKMEK ÜZERİNE YAPILAN SİYASİ BİR ADIM'
Diğer yandan Suudi ekonomi uzmanı Salih el-Şneyber, Sputnik'e verdiği demeçte Katar'ın petrol üretimini azaltmamak için OPEC'ten çekilme kararı aldığını söyledi.
Suudi uzman, "Katar'ın kararı OPEC'i herhangi bir şekilde etkilemeyeceği gibi, kendi ekonomisindeki durumu da değiştirmeyecek. Bu, dikkatleri üzerine çekmesi için atılan siyasi bir adım. Uygulanan ablukadan sonra Doha zor durumda kaldı ve bu durumdan çıkmaya çalışıyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Katar hükümeti gaz üretimine daha fazla önem verecek. Oysa petrol gaza engel olmuyordu. OPEC hikayesinin gaz sektörüne ivme kazandıracağı söylenemez. Bu daha çok bir gösteriş ve ses getiren siyasi bir adım".