Rus amiraller ABD’nin Karadeniz ve Baltık Denizi’ndeki imkânlarını değerlendirdi

ABD ordusunun Kırım ve Kaliningrad gibi stratejik bölgelere doğru ilerlemek için uçak gemilerini ve kara birliklerini kullanabileceği yönündeki açıklamalarını yorumlayan Rus amiraller, ABD uçak gemilerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Karadeniz’de kullanılamayacağı, Baltık Denizi’ndeyse hareket imkânlarının kısıtlı olacağı konusunda uyardı.
Sitede oku

NATO, Karadeniz’deki askeri varlığını bu yıl 120 güne çıkardı
Rusya Karadeniz Filosu eski komutanı Amiral Vladimir Komoyedov ve Baltık Filosu eski komutanı Amiral Vladimir Valuyev, ABD İkinci Filosu Komutanı Tümamiral Andrew Lewis'in Rusya'nın yabancı askerlerin stratejik önemdeki bölgelere erişimini kısıtlayan sistemi sürekli olarak genişlettiği stratejik öneme sahip Kırım ve Kaliningrad gibi bölgelere doğru ilerlemek için Washington'un uçak gemilerini ve kara birliklerini kullanabileceği yönündeki açıklamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Amiral Komoyedov, "ABD'nin tümü nükleer olmak üzere 11 uçak gemisi var, her birinde 90 uçak bulunuyor, bu gemiler hızlı hareket ediyor ve Amerikalılar onları gerekli gördüğü her yere konuşlandırabilir. Ancak bu gemiler her yerden geçemez, örneğin Baltık Denizi'nden uçak gemisinin geçişi zor. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından Karadeniz'e ise zaten geçemezler, zira Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca oraya girmeleri yasak" diye konuştu.

Amiral Valuyev de Komoyedov'la benzer bir görüş ortaya koyarak, şimdiye kadar Amerikan uçak gemilerinin görevlerini ifa etmek üzere Karadeniz'e ve Baltık Denizi'ne hiç giriş yapmadıklarını vurguladı.

Türk boğazlarından gemilerin geçişini düzenleyen, 1936' da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre uçak gemilerinin, Türkiye'nin bir silahlı çatışmanın tarafı olması ya da doğrudan askeri tehditle karşı karşıya kalması durumlarının dışında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişine izin verilmiyor.

Yorum yaz