DÜNYA

Ukrayna, Rusya ile yaptığı onlarca anlaşmayı feshetmeyi planlıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Kiev’in Rusya ile daha önce imzalanan yaklaşık 40 anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmeyi planladığını açıkladı.
Sitede oku

Kiev, 16-60 yaş arası Rus erkeklerin Ukrayna’ya girişini kısıtlama kararı aldı
TSN televizyonuna konuşan Klimkin, Ukrayna'nın Rusya ile daha önce imzalanan yaklaşık 40 anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmeyi planladığını, ayrıca Kiev'in son zamanlarda Moskova ile imzalanan 48 ikili anlaşmayı sonlandırdığını kaydetti.

"Ancak bu konuda çok dikkatli davranmalıyız, bu anlaşmaları ‘öldürdüğümüzden' dolayı bizim Ukraynalı vatandaşlarımıza zarar gelmemesi bağlamında dikkatli olmalıyız" diyen Klimkin, 2014'ten önce iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların kendisine göre bir anlam taşımadığı için Kiev'in Rusya ile olan ikili sözleşmelerin tüm yasal altyapısını kökten revize ettiğini vurguladı.

RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ DOSTLUK ANLAŞMASI

Geçen eylülde Ukrayna yönetimi, Rusya ile dostluk, işbirliği ve partnerlik anlaşmasını uzatmama kararı aldı. Aynı dönemde Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, Kiev'in Rusya ile olan tüm anlaşmaları gözden geçireceğini açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki dostluk, işbirliği ve partnerlik anlaşması 31 Mayıs 1997 tarihinde imzalanmıştı. Anlaşmada karşılıklı saygı, eşitlik, toprak bütünlüğü, egemenlik, sınırların ihlal edilemezliği, tartışmaların barışçıl yolla çözülmesi, güç veya tehdit yolunun kullanılmaması çerçevesinde stratejik işbirliği öngörülüyordu. Anlaşmanın süresi, tarafların aksi görüş bildirmemeleri durumunda her 10 yılda bir uzatılıyordu.

 

Yorum yaz