DÜNYA

Prof. Ercan, İstanbul depreminde en riskli ilçeleri açıkladı

İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Yapı niteliğine baktığımız zaman depremden yüzde 35 oranında Anadolu yakası etkilenecek. Yüzde 65 yıkımını ise Avrupa yakası yaşayacak" dedi ve ekledi: "Beklenen İstanbul depremi bir tane olmayacak, en az 3."
Sitede oku

Prof. Dr. Ercan, Irak-İran sınırında geçtiğimiz günlerde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin Türkiye'yi etkileme ihtimali bulunmadığını fakat depremin Türkiye'de 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce ve 23 Ekim 2011 Van depremini yapan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğini hatırlattı.

Prof. Ahmet Ercan: İmar barışı getirmek olası depremde faciaya yol açmaktır
DHA'a konuşan Ercan, "Kuzey Anadolu fay hattındaki kırılmalar doğudan batıya doğru ilerliyor. İstanbul Küçükçekmece'ye ulaştığında fay ilerleyemiyor. Çünkü burada İstanbul Boğazı'nın altında 2 kilometrelik bir magma yükselmesi var" dedi.

Prof. Dr. Ercan, olası İstanbul depremin tek olmayacağını kaydederek, "Beklenen İstanbul depremi, bir tane olmayacak. İstanbul depremi en az 3 tane olacak. Kuzey Marmara'da daha önce olan büyük depremlere baktığımızda bunların hepsinin ardışık bir şekilde olduğunu görüyoruz. Bu depremler meydana geldikten 3 yıl içinde gerçekleşmiş" ifadesini kullandı.

'SİVRİADA 6.4, TEKİRDAĞ SİLİVRİ ARASI 7.3'

İstanbul'a bir uyarı daha: Deprem tehlike haritası 22 yıllık
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Küçükçekmece bölgesinden geçemediğini söyleyen Prof. Ercan, şöyle devam etti:

"Orayı kırmak için 6 milyar gigatonluk güç gerektiriyor. Fay hattı bu gücü biriktirdiği anda burayı kıracak. O zaman 'İstanbul depremi oldu' diyeceğiz. Küçükçekmece Sivriada'nın önünde 6.4 ile 6.7 arasında orta büyüklükte deprem olacak. Ancak Tekirdağ Marmara Ereğlisi ile Silivri arasında 7 ile 7.3 büyüklüğünde deprem olacak."

YIKIMI AVRUPA YAKASI YAŞAYACAK

İstanbul depremi için uyarı: Beraberinde yıkıcı bir tsunami olabilir
Depremin yıkım gücünün yapılaşmaya olan uzaklığı ve niteliğine bağlı olarak değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Yapı niteliğine baktığımız zaman depremden yüzde 35 oranında Anadolu yakası etkilenecek. Yüzde 65 yıkımını ise Avrupa yakası yaşayacak" dedi.

Ercan, İstanbul'da kentsel dönüşümün yapılamadığına dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüm İstanbul'da tam anlamıyla uygulanamıyor. İstanbul'un kırsal kesimlerinde uygulanabiliyor. İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım ve nüfus yoğunluğu" diye konuştu.

'ÇANLAR 2033'TEN SONRA ÇALACAK: 15-20 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİLİR'

Özhaseki'den olası İstanbul depremi açıklaması: Ölü sayısını söylemek istemiyorum
İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlar. 2033'e kadar deprem olacağını düşünmüyorum. En olası yıllar 2040 ile 2050 yılları arasındadır. Deprem şu an için olursa biraz önce saydığım yerlerde 'Küçükçekmece, Silivri, Marmara Ereğlisi', 15-20 bin kişiyi kaybedebiliriz. İstanbul'da 1 milyon 750 bin olduğunu sanıyoruz. Milyonlarca kişi evsiz kalabilir" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ercan, tarihi yarımada bölgesinin olası İstanbul depreminde en fazla etkilenen bölgelerden biri olacağını söyleyerek, "Ayasofya Müzesi'nden Süleymaniye Camii'ne, Süleymaniye Camii'nden Azatlı Deresi'nin olduğu kesime kadar olan bölgenin altındaki depremden çok güçlü olarak etkilenecektir" diye konuştu.

Yorum yaz