Hong Kong'da gerçekleştirilen genom zirvesine katılan araştırmacı He Jiankui, yaptığı iş ile gurur duyduğunu söyledi.
He, isimleri Lulu ve Nana olan ikizlerin sağlıklı doğduklarını ve gelecek 18 yıl gözetim altında tutulacaklarını belirtti.
Üreme tedavisi sırasında yedi çiftin embriyolarını değiştirdiğini hatırlatan He, genleri CCR5 olarak bilinen bir geni devre dışı bırakmak için değiştirdiğini ve böylece HIV virüsünün hücreye girmesi için kullanılan yolu bloke ettiğini söyledi.
'İKİNCİ BEBEK YOLDA'
AP'nin haberine göre, He bir tane daha gen değiştirme çalışması yapmak istiyor, bu nedenle başka bir potansiyel hamileliğin üzerinde de çalışıyor.
He'nin bünyesinde çalıştığı Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yürütülen çalışmalardan habersiz olduklarını ve soruşturma başlatacaklarını açıkladı.
Yüzlerce bilim insanı da sosyal medyada araştırmaya karşı olduklarını belirten mesajlar yayınladı. Bilim insanları, 'gen değiştirme' fikrinin etik olmadığını hatta canavarca bir fikir olduğunu savundu.
Oxford Üniversitesi'nden Etik Uzmanı Prof. Dr. Julian Savulescu, BBC'ye verdiği röportajda 'Gen değiştirmenin ileriki dönemlerde kanser gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini' söyledi ve "Bu çalışma kesinlikle etik değil ve ihtiyaç duyulan bir şey değil" dedi.
Genetik tasarım, birçok ülkede DNA'da yapılacak değişikliklerin gelecek nesillere aktarılabileceği ve diğer genlere zarar verilebileceği endişesiyle yasaklanmış durumda.
ABD'de bu tür deneyler yasakken, insan klonlamanın yasak olduğu Çin'de genetik tasarım araştırmaları için bir sınırlama bulunmuyor.
Dün, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından Guangdong Bölge Sağlık Komisyonu'na söz konusu iddiaların acilen soruşturulması talebinde bulunulduğunu açıklamış ve ameliyata iki ABD'li doktorun da girdiği konuşulmuştu.