GÖRÜŞ

‘ABD, Türkiye’nin Suriye’deki çıkarlarını kale almıyor’

ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Suriye'nin kuzeyinde birkaç gözlem noktası kuracakları açıklamasını değerlendiren Rus uzman Nadein-Rayevski, ABD’nin açıkladığı gibi Türkiye’nin kaygılarını gidermeyi değil, Suriye’nin kuzeyindeki konumunu güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.
Sitede oku

ABD, Türkiye sınırındaki her kente 5 gözlem noktası kuracak: YPG'liler de görev alacak
Sputnik'e konuşan Rusya Bilimler Akademisi Küresel Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü uzmanı Viktor Nadein-Rayevskiy, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda gözlem noktalarını oluşturmasının yasadışı olduğunu belirterek bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"ABD'nin bu bölgede ve genel olarak Suriye'deki varlığı ne uluslararası anlaşmalara ne de Suriye yönetimiyle anlaşmaya dayanmıyor. Bu noktaları oluşturmadan asıl amaç, Suriye'deki konumunu güçlendirmek. Politikacıların ve askerlerin çıkarları farklı olabiliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın askerleri çekme niyetinde olduğunu açıklamasına rağmen askerler, başkanın açıklamalarını göz ardı ederek, bu açıklamalara ters şekilde hareket ediyor ve Suriye'den çıkmayı planlamıyor. Hatta kendilerini durumun garantörleri ve anti IŞİD savaşçıları olarak görüyorlar".

ABD Savunma Bakanı Mattis: Türkiye'nin kaygılarına yönelik Suriye'nin kuzeyinde birkaç bölgede gözlem noktası kuracak
Amerikalıların, Türkiye'nin protestolarına rağmen, doğrudan etki yapamadıkları yerlerde Suriyeli Kürtleri kullandığını söyleyen Rus uzman, "Suriyeli Kürtlerle ilişkileri sürdürmek Amerikalıların işine yarıyor. Çünkü IŞİD'e karşı mücadelede karada başka güçleri yok. Suriyeli Kürtlerin ülkenin kuzeyindeki potansiyelini kullanmaya devam etmeye ilgi duyuyorlar. ABD, IŞİD'i tamamen yok etmek istemeyebilir aksine bu teröristleri, Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı saldırı gücü olarak kullanabilir. Bu anlamda ABD'nin YPG ile işbirliğini keserek Türkiye'nin politikasına yardımcı olacağı beklenmemeli" yorumunda bulundu.

‘TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI ABD'NİN İŞİNE GELMİYOR'

ABD'nin etkisini dünyanın dört bir köşesine yaymaya çalıştığını ve Suriye'nin kuzeyinde gözlem noktaları, küresel lider olma mantığına çok iyi uyduğunu kaydeden Nadein-Rayevski, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD’nin Suriye'nin kuzeyinde gözlem noktaları kurma planının sebebi ne?
"Türkiye'nin kendi bağımsız politikasını yürütmesi Washington'un işine gelmiyor. Amerikalılar için Suriye, etkisini yaymak için köprübaşı rolünü oynuyor. Bu yüzden ABD, NATO'dan müttefiki olan Türkiye'nin Suriye'deki çıkarlarını kale almıyor. Evet, Amerikalılar Türkiye için müttefik diyor ama mevcut durumda ABD'ye göre Türkiye, bölgedeki ulusal çıkarları önünde bir engel. Ben aslında ABD ve Türkiye arasındaki ittifakı da geçici olarak görüyorum çünkü Washington'un sadık bir müttefik olduğunu söylemek çok zor. Meşhur deyimi değiştirerek şunu diyebiliriz, ABD'nin daimi müttefikleri yok değişmez çıkarları vardır. Örneğin Amerikalılar, Kürtlerle dıştan iyi görünen ilişkilere rağmen bağımsızlık referandumlarına destek vermedi. Hatta jeopolitik durum değişince hemen Kürt oluşumların kontrolündeki arazinin azalmasını sağladılar. ABD anlık mantığı izliyor ve Türkiye'yle ittifak da bu şekilde risk altında kalabilir".

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz