DÜNYA

Moskova ABD’nin arabuluculuk önerisini geri çevirdi: Barıştıracak bir şey yok

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kerç boğazında yaşanan olayın çözümü için arabuluculuk yapma önerisini değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, barıştıracak herhangi bir durumun olmadığını belirtti.
Sitede oku

Putin'den Ukrayna'ya uyarı: Bir dahaki sefere pervasız eylemlerden kaçının
Rus basınına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Peskov, "Bu durumda barıştırma gerektiren bir şey yok. Dün sınır birliklerimiz Rusya'nın ulusal sınırını ihlal eden kişileri yatıştırdığı zaman zaten barışma oldu" diye konuştu.

Kerç boğazında hem sivil, hem de askeri gemiler için olağan geçiş düzeninin geçerli kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Peskov, "Söz konusu düzen birçok kez Ukrayna'nın sivil ve askeri gemilerinin geçmesi için de yürürlüğe kondu ve onlar tarafından kullanıldı. Geçişte belli bir iletişim düzeni mevcut ve burada herhangi bir sorun yok. Barıştıracak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki seçimlerin öncesinde Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'ya olan desteğin giderek azaldığı bir dönemde, Kerç boğazında bir provokasyon gerçekleşti. Rusya sınırını ihlal eden Ukrayna gemileri Rus sınır birlikleri tarafından alıkonuldu. Gerginliğin ardından Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada, ülkenin bazı bölgelerinde 30 gün süreyle sıkıyönetim ilan etme kararını onayladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Ukrayna'daki sıkıyönetim kararıyla ilgili olarak, kararın Ukrayna'nın güney-doğusundaki kriz bölgesinde gerginliğin tırmanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yorum yaz