Putin ayrıca, sınır ihlali yapan Ukrayna gemilerinin uyarı ateşini görmezden gelmesi nedeniyle yaşanan gerilimin ardından Ukrayna'da sıkıyönetim kararı alınması ve ordunun da teyakkuza geçirilmesi nedeniyle ciddi bir endişe duyduğunu söyledi.
Ukrayna'nın bu provokatif eylemlerinin, ülkedeki devlet başkanlığı seçimleri kampanyasıyla ilişkili olduğuna inandığını kaydeden Rus lider, "Almanya'nın müdahale ederek, Ukrayna'yı yeni pervasız eylemlerde bulunmaktan vazgeçireceğini umuyorum" dedi.
Rusya lideri ayrıca, "Bir defa daha çatışmaya sebep olacak bir olay yaratmanın ve bunun getirebileceği risklerin sorumluluğu tamamen Ukrayna yönetimine aittir" vurgusunu yaptı.
Telephone conversation with Federal Chancellor of Germany Angela Merkel https://t.co/GQhDNagMjy
— President of Russia (@KremlinRussia_E) November 27, 2018
Ukrayna'da sıkıyönetim fikrinin, bu ülkede devlet başkanlığı seçimlerine gidilecek Mart 2019'a yakın bir tarihte ortaya atılması şüpheyle karşılanıyor. Ukrayna'da seçimler öncesinde yapılan anketlerde Poroşenko'ya desteğin giderek düşmüş olması da bu şüpheleri güçlendiriyor.
Ukrayna'da sıkıyönetim ilk aşamada 30 gün için geçerli olacak olsa da bu sürecin uzatılabileceği ve kanunlara göre sıkıyönetim varken seçimlerin düzenlenemeyeceği belirtiliyor.
Diğer taraftan Rus yetkililer, Rus karasularına giren Ukrayna gemilerini alıkoymakla hem Rusya yasaları hem de uluslararası hukuka uygun hareket ettiklerini vurguluyor. Nitekim Rus Dışişleri yetkilileri de Ukrayna'yı Kerç Boğazı'nda planlı bir provokasyon gerçekleştirmekle itham etti.
Ukrayna gemilerinin Rus karasularına girmesi yüzünden Rusya'nın bölgeye savaş uçaklarını göndermesi raddesine kadar tırmanan gerilim nedeniyle Ukrayna'nın Rusya'daki maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrılmıştı.