DÜNYA

'Rusya-Türkiye işbirliğini bozmak isteyen bütün güçler İdlib’de devrede'

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile Soçi’de bir araya gelerek İdlib ile ilgili “acil meseleleri” görüştü. Suriye’deki durumun, hızlı bir kararın alınmasını gerektirdiğini belirten Şoygu, iki ülkenin İdlib’e ilişkin imzaladığı mutabakat zaptının uygulanmasının hız kaybetmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.
Sitede oku

İdlib anlaşmasının uygulanmasını engelleyen faktörler neler? Konuyla ilgili Sputnik’e değerlendirmelerde bulunan güvenlik uzmanı ve eski asker Abdullah Ağar, şunları söyledi:

Türk Akımı boru hattını döşeyen dev: Pioneering Spirit
''İki Savunma Bakanının, Türk Akımı’nın Karadeniz’den geçen kısmının tamamlanması vesilesiyle Putin-Erdoğan görüşmesinden hemen sonra bir araya gelmiş olmaları, açıkçası dikkat çekici. Muhtemelen Soçi görüşmesi, Putin ile Erdoğan arasında yapılan müzakerelerin bir devamı.

Soçi’deki görüşmede merkezi noktada İdlib vardı. Ama bence sadece İdlib değil. Sonuçta Rusya ile Türkiye arasında savunma alanında gelişen ve başta S-400’ler konusunda olmak üzere ciddi anlamda bir işbirliği söz konusu.

Dolayısıyla Şoygu-Akar görüşmesi sırasında bu tür konuların da gündeme geldiğini tahmin edebiliriz.

'Ruslar her zaman oyunu uzun oynar, inanılmaz sabırlıdır... İdlib'deki süreç sonsuza dek sürmez'
İdlib konusuna gelince, her iki ülke de İdlib’e ilişkin mutabakat zaptıyla ilgili üzerine düşeni yapmaya gayret ediyor. Ancak İdlib çok karmaşık ve çok manipüle edilen bir alan. Şimdi İdlib meselesinin çözümüne ilişkin süreç belli bir noktaya geldi. Ancak süreç, pek çok manipülasyonlarla karşı karşıya kaldığı için zor ilerliyor. Bir yandan radikal olarak tanımladığımız sahadaki yapılar, Rusya-Türkiye mutabakatına karşı çıkıyor. Öte yandan kendi bağlantıları ve angajmanları üzerinden başka planları devreye sokmaya çalışan güçler var. Ayrıca HTŞ’nin içerisindeki bazı gruplar, El-Kaide’nin uzantıları, yabancı cihatçılar diye tanımladığımız çeşitli yapılar, DEAŞ vs. gibi terör örgütleri, bütün gayretlerini Türkiye’ye karşı çevirmiş durumda. Yani İdlib’de, hem Körfez’in hem bölgesel aktörlerin hem de küresel aktörlerin etkisi altında olan, onlar tarafından fonlanan ve şu andaki Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğini bir şekilde bozmaya çalışan birtakım yapılar var. Buna bir de İdlib’in temel karakteristik özelliği eklenince istikrarı bozucu faktörler, eylemler ortaya çıkabiliyor.

Muhtemelen Soçi’de iki Bakan bu konularla ilgili ellerindeki bilgileri, ortak bir akıl çerçevesinde değerlendirmek üzere bir araya geldi. Ben bu görüşmeyi, Türkiye-Rusya işbirliğini tehdit eden riskleri ortadan kaldırıcı bağımsız ve müşterek gayretlerini gösteren bir hareket olarak değerlendiriyorum.

Sonuçta büyük bir jeopolitik fotoğraf var. Ve bu jeopolitik fotoğrafın içerisinde jeopolitik riskleri taşıyan İdlib meselesi var. Bu İdlib meselesinin, iki tarafın da razı olacağı bir şekilde çözülmesi gerekir. Çünkü İdlib meselesi, Suriye’deki diğer alanlara konsantrasyonu engelliyor''.

Yorum yaz