'Suudi Arabistan petrol ekonomisinden yatırım ekonomisine geçiyor'

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da sona eren Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) forumunu değerlendiren Suudi ekonomistler, Riyad’ın petrolü temel gelir kaynağı olarak reddetme stratejisini uyguladığını ve ülkeye uzun vadeli yatırımları teşvik ettiğini belirtti.
Sitede oku

Suudi Arabistan, Rusya'nın petrokimya sektörüne yatırım yapmayı planlıyor
Sputnik'e konuşan Suudi işadamı Said el Ahmari, ‘Çöldeki Davos' olarak da bilinen Geleceğe Yatırım Girişimi forumunun başarılı geçtiğini söyledi.

‘56 MİLYAR DOLAR TUTARINDA KONTRATLAR İMZALANDI'

El Ahmari, "Suudi Arabistan uluslararası şirketlerle 200 milyar Suudi Arabistan riyali (yaklaşık 56 milyar dolar) tutarında kontratlar imzaladı. Suudi Arabistan'ın ekonomisi çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve uluslararası ölçekte giderek daha fazla ağırlık kazanıyor" diye konuştu.

‘YÜKSEK KATILIM RİYAD'IN ULUSLARARASI ARENADAKİ EKONOMİ VE SİYASETİNİN AĞIRLIĞINI KANITLADI'

Suudi ekonomist Abdülaziz el Haledi, Sputnik'e verdiği demeçte Riyad'daki konferansa 140 milli ve 17 uluslararası kuruluştan 120'nin üzerinde temsilcinin katıldığını aktardı. El Haledi, "Bu katılım Suudi Arabistan'ın uluslararası arenadaki ekonomi ve siyasetinin ağırlığını kanıtladı. Suudi Arabistan yatırımların yönünü belirleyebilir ve aynı zamanda şu anda bölgemizde devam eden ya da oluşacak olan krizlerin üstesinden gelebilir" ifadelerini kullandı.

‘25 YATIRIM ANLAŞMASI VE MUTABAKAT İMZALANDI'

Suudi Arabistan'dan 866.6 milyon dolarlık tahvil ihracı
Sputnik'e değerlendirmelerde bulunan Suudi yatırım hukuku uzmanı Muhammed el-Mulhan, Suudi Arabistan'ın petrolü temel gelir kaynağı olarak reddetme stratejisini uyguladığını belirtti. El-Mulhan, "Suudi Arabistan aktif bir şekilde uzun vadeli yatırımları teşvik ediyor. İşadamları paraları konusunda Suudi ortaklarına güveniyor, krallığın istikrarı ve meşruluğundan eminler. Bu nedenle forumda 25 yatırım anlaşması ve mutabakatı imzalandı" diye konuştu.

Suudi ekonomi uzmanı Salem el Dusri, Sputnik'e verdiği demeçte forum katılımcılarının ilgisini çeken başlıca yatırım projelerini şöyle sıraladı: "Bahreyn'de köprü inşaatı, Kızıldeniz'de turizm için gerekli altyapının geliştirilmesi, dünyanın önde gelen metal, kimyasal, gübre ve plastik üreticilerinden SABIC'in hisse satışı, üretimin, konut inşaat sektörünün geliştirilmesi, (Ürdün ve Mısır sınırında kurulacak olan) NEOM ticaret ve yatırım merkezinde havalimanı inşaatı)."

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde gerçekleşen Çöl Davos'u adıyla da bilinen ekonomik foruma Cemal Kaşıkçı olayından dolayı çok sayıda üst düzey bürokrat ve temsilci katılımını iptal etmişti.

Yorum yaz