Petro-dolar krallığı Suudi Arabistan'ı; Batı ve özellikle ABD ile müttefikliğinin gerisinde yatan olguları, Türkiye dahil Ortadoğu'daki diğer ülkelerdeki Müslüman Kardeşler hareketleriyle ilişkilerini Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Behlül Özkan ile konuştuk.
‘SUUDİ ARABİSTAN, BATI'DA ELEŞTİREL GÖZLE BAKILMAYAN BİR ÜLKE'
Behlül Özkan'a göre, Suudi Arabistan, Batı'yla özel ilişkileri nedeniyle eleştirel gözle bakılmayan ülkelerden birisi. Suudi Arabistan'ın hem İslam dininin önemli kutsallarına ev sahipliği yaptığını hem de Ortadoğu'daki stratejik dengelerdeki rolü ile birlikte petrol kaynaklarıyla öne çıktığını anımsatan Özkan, Riyad'ın özellikle Batı'da akademik dünya dahil pek çok kuruma yönelik mali desteklerinin bu ülkeye yönelik eleştirel tutuma engel olmasına dikkat çekti:
‘SUUDİLERDE SARAY DARBESİYLE İKTİDAR KAYMASININ SONUÇLARI
Suudi Arabistan'da 20'inci yüzyılda petrol geliriyle müthiş bir modernleşme yaşanırken, Aydınlanma'nın bu ülkeye hiç ulaşmadığını anımsatan Behlül Özkan, bir aile üzerine kurulmuş mutlak monarşide iktidarın ilk kez yeni jenerasyona devir süreci yaşanmasının kapışmaları da beraberinde getirdiğini anlattı:
‘KAŞIKÇI OLAYI SUUDİLERDEKİ İKTİDAR MÜCADELESİNİ ORTAYA KOYDU'
Özkan'a göre Kaşıkçı olayı da Suudi Arabistan'daki iktidar mücadelesini ortaya koyan bir örnek. Özkan, Suudi gazetecinin kaybolması ve öldürüldüğü iddialarının üzerinden geçen 15 günlük süreçte sızdırılan bilgilerin durumu aydınlatmamasına karşılık hem içerideki iktidar mücadelesi hem de Türkiye ve ABD ile ilişkilere dair ipuçları sunuyor:
‘SUUDİ ARABİSTAN, ABD'NİN ORTADOĞU'DAKİ EN CİDDİ MÜTTEFİKİ'
Diğer yandan Özkan, Batılı ülkeler ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin, Batı hegemonyasındaki uluslararası düzendeki ahlaki çöküntüyü ve yozlaşmayı gösteren önemli örneklerden birisi olduğunun altını çizdi:
‘BATI SUUDİLERLE BİRLİKTE MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ MİLLİYETÇİ VE SOL HAREKETLERE KARŞI DESTEKLEDİ'
ABD'nin Suudi Arabistan sayesinde Müslüman Kardeşler'i de kullanarak Sovyetler Birliği ve komünizmin, Ortadoğu'da gücünü halktan alan milliyetçi, sosyalist ve ciddi ölçüde laiklik kaygısı taşıyan yönetimlerin de önünü kestiğini anımsatan Özkan, Suudilerin daha sonra bu yapının kendilerine yöneleceğini anlayınca kontrol altına almaya yöneldiğini belirtti:
‘SUUDİLER İHVANCI HAREKETE DESTEK OLAN AKP İLE KARŞI KARŞIYA GELDİLER'
Özellikle Arap isyanları sürecinde AK Parti iktidarının Müslüman Kardeşler'e destek vermesine dikkat çeken Özkan, daha sonraki süreçte ise Suudi Arabistan'ın devreye girmesiyle durumun değiştiğini anımsattı. Özkan, günümüzde ise Kaşıkçı olayının Türkiye tarafından Suudi Arabistan ile bir pazarlık meselesi olarak kullanılma ihtimali bulunduğu değerlendirmesini yaptı:
'15 TEMMUZ'DAKİ SUUDİ PARMAĞI İDDİASI'
Özkan aynı şekilde Suudi Arabistan'ın Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişiminde parmağı olduğu iddiasının Türkiye'de dile getirildiğini anımsatırken, diğer yandan Ankara'nın Riyad'ın zenginliği ve yatırım potansiyelinden ötürü bu ülkeyi karşı karşıya almama gibi zor bir dış politika yürütmeye çalıştığına dikkat çekti:
‘ORTADOĞU'DA DEĞİŞİMİN ÖNÜNÜ KESECEK ÜLKE BATI'NIN MÜTTEFİKİ SUUDİ ARABİSTAN'
Özkan, Ortadoğu'da Arap isyanlarının başarısızlıkla sonuçlanmasına karşılık Batı'nın desteğiyle Suudi Arabistan'da bir başka ‘baharın' gündeme taşınması olasılığı sorulduğunda şu görüşleri dile getirdi:
"Suudi Arabistan'ın Arap baharından çok Arap kışı var. Bütün bu Ortadoğu'da değişim, demokrasi talebi, belki Batı'nın Ortadoğu'daki hâkimiyetinin sorgulanmasına yönelik halklardan gelecek talebin kesilmesi yönünde. Ben Arap isyanları diyorum. Ortadoğu'da değişim olacaksa bir gün, bunun önünü kesecek yegane ülke Batı'nın müttefiki Suudi Arabistan olur. Batı'nın Rusya'ya karşı son derece sert girişimleri olduğunu biliyoruz. Aynı benzer konular Suudi Arabistan ile yaşandığında, mesela Trump'ın ifadesi çok çarpıcıydı. Kesinlikle hiçbir ahlaki ve siyasi sorumluluk taşımadan ‘Silah ticaretimiz var' dedi. Aslında Batı hegemonyası altındaki uluslararası ilişkilerin ne kadar yozlaştığını gözler önüne seren çarpıcı bir örnekti."
‘SUUDİ-İHVAN FARKI SİYASAL İSLAM İÇERİSİNDE DOKTRİNEL BİR TARTIŞMA'
Suudi Arabistan'ın temsil ettiği Vahhabi çizgisiyle İhvanın temsil ettiği çizgi arasındaki farkı da değerlendiren Özkan, farklar bulunsa da bunun doktrinel bir tartışma olduğunu belirtti. Diğer yandan Türkiye'nin Brunson davasında ABD karşısında attığı adımlara da atıf yapan Özkan, Ankara'nın mevzi kazanmaya çabaladığı değerlendirmesinde bulundu:
‘TÜRKİYE'NİN MÜSLÜMAN DÜNYAYA LİDERLİK YAPACAK GÜCÜ VAR MI?'
Ankara'nın da Suudi Arabistan'ın düştüğü durumun ardından "Türkiye'nin Müslüman dünyanın tek lideri olduğu' söylemi devreye sokulurken, Behlül Özkan bu konuda yeterli kapasite bulunması sorununa şu sözlerle dikkat çekti: