Kaynak, arızanın taşıyıcı bölümünde meydana geldiğini ve ekibin üsse acil iniş yapacağını söyledi.
NASA'nın Twitter hesabından da Rus partnerlerden olayla ilgili bilgi almaya çalışıldığı aktarıldı.
Kurtarma ekipleri, uzay aracının fırlatılışından sonra paraşütle iniş yaptığını bildirdi.
‘MÜRETTEBAT HAYATTA'
Arama kurtarma ekipleri aracın iniş yaptığı alana gitti. NASA da kurtarma ekiplerinin helikopterle olay yerine gitmek üzere yola çıktığını bildirdi.
Kaynak "Kozmonot ve astronotu taşıyan araç Kazakistan'da bir araziye iniş yaptı. Mürettebat uzay üssü yer hizmetleri ile bağlantı kurdu" dedi.
Diğer yandan Rusya Merkezi Askeri Birimi'nden 4 adet Mi-8 helikopteri uzay aracı mürettebatını bulmak için harekete geçti. Helikopterlerde kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri bulunuyor.
Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin de mürettebatın iniş yaptığını ve ikisinin de hayatta olduğunu doğruladı.
Sputnik'e konuşan bir kaynak, arızanın ardından UUİ'deki ekibin bir süreliğine 3 kişi kalabileceğini, olayla ilgili uzay aracının üreticisi Energiya şirketinin de dahil olduğu bir inceleme komisyonu kurulacağını ifade etti.Kaynak ayrıca olaydan sonra UUİ'ye insanlı uçuşların askıya alındığını aktardı.
PESKOV: TANRIYA ŞÜKÜR HAYATTALAR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da olayla ilgili yorumda bulundu.
Peskov "Tanrıya şükür, kozmonotlar hayatta. Araçtaki güvenlik sistemi ve ekip gerektiği şekilde çalıştı" dedi.
Rusya Merkezi Askeri Birimi'nden gelen açıklamada ise mürettebatın iniş yaptığı kapsülün Kazakistan'ın Jezkazgan kentinin 25 kilometre uzağında bulunduğu belirtildi. An-26 uçağı ile bölgeye giden askeri paraşütçüler de iniş yaptı. Acil Durumlar Bakanlığı'ndan görevliler de olay yerine ulaşırken, Soyuz mürettebatının sağlık desteğine ihtiyaç duymadığı aktarıldı.
Bu arada kazanın fırlatma işleminde ikinci bloğun roketin ana bloğuna takılı kalıp ayrılmaması sonucu, bloğun yönünün sapmasına yol açıp, bunun sonucunda acil durdurma özelliğini devreye sokulmuş olmasından kaynaklanmış olabileceği de düşünülüyor.
EN SON 43 YIL ÖNCE BENZER BİR DURUM YAŞANMIŞTI
Soyuz uzay aracıyla yapılan fırlatma işlemleri sırasında en son 43 yıl önce benzer bir durum yaşanmıştı. İçerisindeki Rus kozmonotlar Vasiliy Lazarev ve Oleg Makarov'u Salyut-4 istasyonuna göndermesi planlanan Soyuz 18-1 aracının 5 nisan 1975'te fırlatılması planlanıyordu. Ancak fırlatma işlemi sadece 21 dakika 27 saniye sürdü. 21. dakikada roketin ikinci bölümünün ayrılması gerekiyordu, ancak ayrılmadı ve roket sallanmaya başlamıştı. Bu durumda da otomatik ayrılma sistemi harekete geçmişti. Roket Çin'in 829 kilometre kuzeyinde bir alana iniş yapmıştı.