YENİ ŞEYLER REHBERİ

Öğrencinin yurt dışı üniversitesini yapay zeka seçecek

Öğrencilere yurt dışı eğitim danışmanlığı veren INTCAS’ın eğitim direktörü Tanju Zerrin, Yeni Şeyler Rehberi programına yaptığı açıklamada öğrencilerin en çok mutlu olabileceği üniversite ve ülkeyi yapay zekanın seçtiğini dile getirdi.
Sitede oku

Çin, dış politika kararlarında yapay zekadan yararlanmaya başladı
Türkiye'den her yıl 100 bine yakın öğrenci yurt dışında bir üniversitede okumaya gidiyor. 200 milyar dolara yaklaşık bir eğitim pazarı içinde öğrencilerin doğru ülke, üniversite ve bölümde okuması çok önemli. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren INTCAS'ın eğitim direktörü Tanju Zerrin, Yeni Şeyler Rehberi'ne doğru öğrenciyi doğru ülke ve okula göndermek için hayata geçirdikleri yapay zeka uygulamalarını anlattı. Yapay zeka, öğrencinin biletinden, yapacağı spora, okuyacağı bölümden sevdiği arkadaş çevresine kadar seçimleri onun için yapıyor:

‘TÜRKİYE'DE ÇOCUKLAR İÇİN OKUL SEÇİMİNİ AİLELER YAPIYOR'

İkna etmeye çalışan yapay zeka üretildi
"Biz aslında bir eğitim değil bir teknoloji platformuyuz. Bunun üstünde öğrencilere sunabileceğimiz çok fazla servis hazırladık. Amacımız öğrenciyi sadece yurt dışına götürmek üniversiteye yerleştirmek değil, oradaki hayatı kolaylaştırmak aynı zamanda. Konaklaması, uçak bileti alması, konsolosluklar, orada ihtiyacı olan telefon hattına kadar sistem üstünde düşünülüyor. Bütün dağınık servisler tek bir yerde toplanıyor. Son verilere bakılırsa sürekli bir yurt dışına gidiş artışı var. Bir senede 100 bine yakın öğrenci gitmiş. Sürekli bir artış eğilimi var. Türkiye'nin şöyle bir tarafı da var, yurt dışından 125 bin öğrenci de Türkiye'ye gelmiş.

Biz öğrenci odaklı gidiyoruz. 88 ülkede 170'e yakın irtibat ofisiyle iş yapıyor olacağız. Aileler için ayrı öğrenciler ve kurumlar için ayrı bir servis hayata geçiriyoruz. Ülkelerin milli eğitim bakanlıkları ve YÖK benzeri kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Öğrencinin tam olarak ne istediğini, hangi bölüm için uygun olduğunu tespit edip ona uygun önerilerde bulunuyoruz. Öğrenci mühendisliğe mi tıbba mı yatkın bunu ölçümleyebiliyor ve ona göre ülkeleri seçiyoruz. Her ülkenin kültürel farklılıkları var. Bazen öğrenci buranın havası beni çok boğdu deyip geri gelebiliyor. Bütün masraflar yanıyor.

Türkiye'de genelde aileler karar verip çocukları yönlendiriyor. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Odak noktamız öğrenci. Bazen öğrenci de ne istediğini bilemeyebiliyor. Eğitim koçlarımız testleri yapıp uzmanlara değerlendirtiyor. Aileleri de işin içine alıyoruz. Bunu öğrencinin faydasına nasıl sağlarız diye bakıyoruz. Lise sınıflarında öğrenci için çalışmalara başlamak doğru olacaktır. 3 yıl sonra neyi hedefliyorsa ona yönelik çalışmalara lisenin bayında bakması lazım.

Yapay zeka, insanların yürüyüşlerinden kimliklerini tespit edebiliyor
Her ülkenin farklı seçenekleri var bunların içinde tek değişmeyen mesleki alandaki eğitimler. Bunların iyi olması gerekiyor. Bunları lise döneminde ağırlıkla öğrenir notları yüksek tutarsanız iyi üniversitelere girebilirsiniz. Dünyanın herhangi bir yerinde okumak çok zor olmamalı. O yüzden 88 ülkeyi seçtik. Bunların içinde Çin, Arap Emirlikleri, Hindistan, Avusturalya ve Malezya gibi dünyanın çok farklı yerlerinden ülkeler var. ABD tabi ki hala bir numara ama eskisi gibi tek seçenek değil. Alternatif ülkeler çıkmaya başladı ve her ülke pastadan pay almak istiyor. Şu anda 30 milyon öğrenci dolaşıyor dünyada. Son 5 yıl içinde 200 milyar dolarlık bir eğitim ücreti hacmine ulaşılıyor.

Yapay zekada öğrenci bir profil açıyor kendini. Onun içinde yapay zeka öğrenciyi takip ediyor ve oraya girdiği her bilgi onun için çok değerli. Hatta öğrencinin sosyal medyasına bile bakarak seçim zamanı geldiğinde öğrenciyi uyarıyor ve ona göre önerilerle geliyor. Öğrenci içine kapanıktır çok hareketli bir şehre gittiğinde bunalabilir. Veya seçtiği spor dalı o üniversitede olmayabilir. Sistem ona sürekli uyarılar çıkarıyor. Avrupa'da Macaristan, Litvanya ve İtalya gibi ülkeler alternatif eğitim kaynakları olarak öne çıktı. Geçen seneye kadar Çin dışarı öğrenci gönderiyordu ve şu anda dünya üniversite listelerine girmeye başladılar. Çok büyük yatırdım yapıyorlar. Ekonomik gücü de katıldığında insanlar Çin'e gidip o tecrübeyi edinmek orada olan biteni öğrenmek adına üniversite taleplerini oluşturdular."

Yorum yaz