YAŞAM

Bilim insanları, elektronik ürünleri hidrojen baloncuklarıyla daha ucuz hale getirmenin yöntemini buldu

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nden (MEPhl) bilim insanları, Fransa ve Yunanistan’dan bilim insanlarıyla birlikte nanotüp ve diğer küçük nesnelerin kontrollü bir biçimde esnetilmesi için, nanoelektronik alanında üretimi daha ucuz hale getirecek bir yöntem geliştirdi. Çalışma İngiliz ‘Nanothechnology’ dergisinde yayınlandı.
Sitede oku

Rus, İngiliz ve Fransız bilim insanlarından ortak plazmon rezonans çalışması
Karbon nanoelektronik alanındaki kablo, diyot, transistör ve diğer cihazların temelinde esnetilmiş karbon nanotüpler yer alıyor. Kalınlıkları insan saçının çapından binlerce kat daha küçük olduğu için, esnetilmeleri için de karmaşık tekniklerin geliştirilmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan MEPhI Elektronik, Spintronik ve Fotonik Enstitüsü'nden Doçent Konstantin Katin "Mevcut yöntemler esnetilmiş nanotüpler için yegane numuneler oluşturmaya yönelik, bu da bu nanotüpleri endüstriyel uygulamalar için çok pahalı hale getiriyor. Bu nedenle seri üretim için özel bir alternatif geliştirdik. Nanotüplerin bulunduğu substratlardaki hidrojen ve helyum iyonları işin başında implant ediliyor" dedi.

Katin'e göre, bu iyonlar ısıtıldığında gaz moleküllerine dönüşüyor, substratın yüzeyinde ise bir baloncuk oluşuyor, bu baloncuk da nanotüpü deforme ediyor. Isı değiştirilerek baloncuğun boyutu değiştirilebiliyor, yani nanoyapı deforme edilebiliyor.

Yorum yaz