Konuyla ilgili Russia Today'e (RT) değerlendirmede bulunan İngiliz gazeteci Martin Jay "İsrail'in bir noktada Rusya ile olan özel ilişkisinde sınırı aşması ve fazla ileriye gitmesi kaçınılmazdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan anlaşmanın İsrail'e verdikleri inanılmazdı. Anlaşma İsrail'e Hizbullah silah fabrikaları veya İran askeri tesisleri olduğunu düşündüğü yerlere saldırı gerçekleştirme imkânı veriyordu" dedi.
Rusya ayrıca İran yanlısı milisleri Suriye'nin İsrail sınırından uzak tutma ve Suriye ordusuna S-300 sevkiyatı kararını dondurma kararı almıştı. İsrail'in adımından sonra bu anlaşma da donduruldu.
Jay "Tüm bahisler kapandı. Rusya, İsrail'e kimin patron olduğunu, artık saçmalık kabul etmeyeceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.
Moskova'daki Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Nikolay Surkov'a göre, Suriye'de S-300 konuşlandırılması İsrail'in ülkedeki hedefleri vurma imkânlarını azaltacak. S-300 konuşlandırılmasından sonra İsrail risk alırsa ya da daha pahalı silah sistemleri kullanırsa Suriye'de hava saldırısı düzenleyebilecek.
Surkov "Daha fazla kaynak kullanmaları, silahlı insansız hava araçları ve kruz füzeleri kullanmaları gerekecek. En azından birkaç yıl önce olası bir S-300 konuşlandırılması durumuna ne yapılabileceğini konuştuğumuzda bana böyle demişlerdi. Elbette bu daha zor, daha pahalı ve riskli olacak" dedi.
Surkov "Rusya, İsrail'e ne kadar canının sıkıldığını gösterdi. Ancak Rusya ve İsrail partnerler, iki taraf da ilişkileri tehlikeye atmak istemiyor. İki tarafı da tatmin edecek bir yöntemin bulunacağını düşünüyorum. İsrail gelecekte daha dikkatli olacaktır, Rusya ise gerginliği tırmandırmaktan kaçınacaktır. Bu noktada bir cepheleşme yok, sadece ortak şikayetler var" ifadelerini kullandı.