YENİ ŞEYLER REHBERİ

TBD Başkan Yardımcısı Barut: Bilişimde yerlilik ve millik raporunu cumhurbaşkanına sunacağız

Ülkenin bilişim alanında en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkan Yardımcısı Ertan Barut, Yeni Şeyler Rehberi’nde teknolojik olarak yerlilik ve milliliğin artırılabilmesi için kamu ve özel sektörle birlikte bir rapor hazırladıklarını ve bunu cumhurbaşkanlığına sunacaklarını dile getirdi.
Sitede oku

YİDER Başkanı Eriş: Kimin ne kadar yerli ve milli olduğunu ölçüyoruz
Türkiye Bilişim Derneği, bilişim kelimesini Türkçeye kazandıran ve bu alanda 47 yıldır ülkeye hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu. Yerli ve milli kavramlarını 1990'lardan beri vurgulayan dernek, geçtiğimiz günlerde bir rapor hazırlayarak bunu bilişimin paydaşlarına sundu. TBD başkan yardımcısı Ertan Barut, hazırlanan raporun öyküsünü ve yerlilikte içinde bulunulan durumu Yeni Şeyler Rehberi'nde anlattı:

‘YERLİ VE MİLLİLİK RAPORU KAMUYLA BİRLİKTE HAZIRLANMALI'

"Yerli ve milli konusu bugünün konusu değil. Biz bunu 2000'li yıllardan beri konuşuyoruz. Sadece Türkiye Bilişim Derneği değil tüm sivil toplum kuruluşlarıyla beraber bu konuyu sürekli paylaşıyoruz. Bize her seferinde tren kaçtı laflarıyla geliyorlar. Geleceğin teknolojileri sürekli değişiyor ve her değişimde sizin pozisyon alabilmeniz gerekiyor. Bunlar için altyapı oluşması gerekiyor biz de bunun için sürekli modeller öneriyoruz yaptığımız etkinliklerle. Biz yerlilik ve milliliği her iktidara her kesime anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye'de ürettiğiniz bir ürünle cari açığı kapatmayı planlıyorsanız bunu en rahat yapabileceğiniz yer bilişim sektörüdür. Bunun için kamu ve özel sektörün alıcı olması gerekiyor. Ülkemizde satış olunca kendi ülkenizde üretilmiş teknolojilerle dışarı daha rahat açılabiliyorsunuz.

AA, İHA ve DHA'nın 'ilk yerli ve milli anakart' diye tanıttığı ürün, Çin malı çıktı
Şu anda Türkiye'deki en büyük alıcı kamu kurumlarıdır. Ödenen lisans bedelleri, işletim sistemleri ve yazılımlara ödenen lisans bedelleri, dudak uçuklatacak seviyelerdedir. Tersine çevirdiğinizde Türk ekonomisine büyük rakamlar getirir. Bunun sadece yüzde 10'unu sektöre aktarsanız sektör dünyada bir yere gelir. Bizim aynı yerli otomobilde olduğu gibi yazılımlarda da motorlarımız var. Bunları hayata geçirdiğimiz zaman buradan veri tabanları da çıkar işletim sistemleri de… Verinin ülkemizde kalması gibi de çok önemli avantajlar sağlar. Yine siber savunma sistemleri için Türk yazılımları çok önemli. Götürüleri minimuma indirdiğimizde, yüzde 80'i yurt içinde tuttuğumuz zaman ülkemizde çok rahat edilir. Türkiye'nin bilişim envanter sistemi ne kadar yabancı uygulama kullanıldığını vermeye müsait değil. Yıllar önce Türkiye'nin bilişimsizlik maliyetini çıkarmış ve meclise sunmuştuk. Konu hala önemini devam ettiriyor.

Yeni Şafak: Yerli yazılıma geçiyoruz
Biz bütün kurumlara kendi şirket şapkalarını çıkarıp böylesi bir rapor için çalışmaya çağırdık. Çünkü biz bireylerin gönüllülük esasına göre çalışan bir derneğiz. Herkes görüş ve fikirlerini paylaştı, değişik modeller tartışıldı. Mevzuatlar değerlendirildi. En sonunda çıkarmış olduğumuz raporla yol haritasını açıklayacağız. Burada ayrı bir toplantı sonrası üçüncü faz toplantı gerçekleştireceğiz. Ankara'ya döner dönmez heyet olarak çalışmayı Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak bir rapor haline getireceğiz. Bu raporun kesinlikle kamuyla ortak çalışmalarla hazırlamamız gerekiyor. Onlar görüş vermezlerse altı boş kalıyor."

Yorum yaz