YAŞAM

Tek bir gen mutasyonu sayesinde iyi koşuculara dönüşmüş olabiliriz

Çok eski bir hastalığa tepki olarak bir gende meydana gelen işlev kaybının oldukça önemli değişikliklere yol açtığı düşünülüyor.
Sitede oku

Rusların genetik bilgileri 'devlet sırrı' olacak
ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı çalışmaya göre yaklaşık 2 —3 milyon yıl önce atarımızın geçirdiği bir genetik mutasyonla CMAH adı verilen gende fonksiyonel kayıp meydana geldi ve bu kayıp önemli değişikliklere yol açtı.

Çalışma bu genin değişime uğramasının, insanların diğer canlılara kıyasla daha uzun mesafe koşabilir hale gelmesini sağlamış olabileceğini gösteriyor.

Mutasyon, ormanlardan uzak bir hayata uyum sağlayan ve Afrika'daki çorak savanlara giden erken hominidlerin döneminde gerçekleşti.

BACAK VE AYAKLARDA DEĞİŞİME YOL AÇTI

İnsanlar üzerinde genetik deneye izin verildi
Atalarımızın fizyoloji ve iskeletinde meydana gelen, bizi primatlardan ayıran bu değişim büyük ayaklar, güçlü gluteal kaslar ve uzun, yaylı bacaklar geliştirmemizi sağladı.

Sonuç olarak, ilk hominidler uzun mesafeleri bitkin düşene kadar koşabilir hale geldiler.

Araştırmacılar, insanların gelecek nesillerin hayvan hücrelerini kaplayan şeker moleküllerini nasıl işlediğini değiştiren eski bir hastalığa tepki olarak CMAH'ın işlevini kaybettiğine inanıyorlar.

KANSER VE DİYABET RİSKİNİ ARTIRDI

Bu tek değişikliğin, kanser ve tip 2 diyabet riskimizi arttırmaktan bağışıklığımızı güçlendirmeye kadar her şeyi etkilediği düşünülüyor.

İngiltere, insan embriyosuna genetik müdahaleye onay verdi
Bilim insanları, CMAH genin işlevsel kaybının insan evrimini nasıl etkilediğini araştırmak için fareler üzerinde çalıştılar.

DENEY FARELERİNDE BENZER DEĞİŞİM GÖZLEMLENDİ

CMAH'den yoksun bırakmak için kas distrofisine eğilimli fareler tasarlandı ve hayvanları koşu bandı ile koşu tekerleri üzerinde koşarken gözlemledi.

Araştırmacılar, CMAH olmayan farelerin kontrol farelerinden daha geç yorulduğunu, mitokondrilerin daha verimli bir şekilde emildiğini ve arka bacak kaslarının daha büyük olduğunu tespit ettiler.

Her ne kadar fareler üzerinde test edilmiş olsa da çalışmanın CMAH kaybının avcı-toplayıcı atalarımıza avantaj sağlamış olduğuna dair güçlü bir işaret verdiği belirtiliyor.

Yorum yaz