DÜNYA

Lig'in mal varlığına el konulmasına Salvini'den tepki: Böyle bir şey sadece Türkiye'de olur

İtalya'da hükümet ortağı Lig'in hesaplarına el konulması kararına 'hukukun siyasete alet edildiği' tepkisini gösteren parti lideri Matteo Salvini, böyle bir durumun daha önce bir tek Türkiye'de yaşandığını söyledi.
Sitede oku

'İtalyan seçimlerinde göç ve sığınmacılar dışında bir gelecek vizyonu konuşulmadı'
İtalya'da sistem karşıtı koalisyon hükümetinin ortağı Lig'in geçmişteki bir yolsuzluk davası üzerinden hesaplarına ve mal varlıklarına el konulması kararına parti lideri ve aynı zamanda İçişleri Bakanı Matteo Salvini tepki gösterdi.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre La Stampa gazetesine konuşan aşırı sağ eğilimli Salvini, mahkeme kararının siyasi olduğunu iddia etti.

'İKTİDARIMI HAZMEDEMİYORLAR'

"Belli ki birileri Salvini'nin iktidara geldiğini kabul etmek istemiyor" diyen İçişleri Bakanı, gazetenin "Bu birileri yargıçlar mı" sorusu üzerine şunları söyledi:

TÜRKİYE'DEKİ GİBİ İADE BEKLENTİSİ

AB'nin yeni sınavı: İtalya'da 'değişim hükümeti' yemin ederek göreve başladı
"Elbette. Lig'in maruz kaldığı şey, eşi görülmemiş bir siyasi yargılamadır. Aslında bu vakanın bir örneği var: Türkiye'de benzer bir şey yaşandı. Bir partinin tüm malvarlığına, nihai mahkumiyet kararı olmaksızın el konulmuştu, sonra da mahkeme bu paraları iade etmek zorunda kalmıştı."

CHP ÖRNEĞİ

Salvini'nin Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin 3 milyon euro değerinde mal varlığına el konulması yönündeki 2012 tarihli kararına atıf yaptığı sanılıyor.

CHP'nin 2007-2009 dönemine ait hesaplarının incelenmesi sonucu bazı harcamaların kurallara aykırı bulunması üzerine bu karar alınmıştı.

İtalya İçişleri Bakanı, 629 Afrikalı göçmeni taşıyan kurtarma gemisine tüm limanlarını kapadı
AİHM FATURAYI KESMİŞTİ

Ancak CHP'nin 2013'te davayı taşıdığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mal varlıklarına el koyma kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bularak Türkiye'yi tazminata mahkum etmişti.

ESKİ LİDERLİK DEVLET YARDIMINI ZİMMETİNE GEÇİRİNCE

İtalya'da da Lig'in eski lideri Umberto Bossi, oğlu Renzo Bossi ve eski saymanı Francesco Belsito'nun 2008-2010 arası partinin devletten aldığı ödenekleri zimmete geçirmekten mahkum edilmesinin ardından,  o dönem devletten alınmış 49 milyon euroluk devlet ödeneğinin iadesi talep edildi.

Fransa- İtalya krizi bir telefonla çözüldü, Macron 'İncitmek istemedim' dedi
Yargıtay, savcılığın Lig'in mal varlıklarına el konulması talebini kabul edip davayı Genova İnceleme Mahkemesi'ne yönlendirdi. Dün bu mahkemeden partinin her türlü mal varlığına el konulabileceği yönünde karar çıktı.

KARAR TEMYİZDE

Ancak Lig'in eski yöneticileri hakkındaki mahkumiyet kararları temyiz aşamasında. Mahkumiyet temyizde bozulursa Lig'in el konulan mal varlıklarının iadesi gerekecek.

İtalya ile Fransa arasında sular durulmuyor: Bazıları konuşur, bazıları yapar

Lig'in 3 milyon euro değerinde mal varlığına el konulmuş durumda. Avukatlar, partinin kasasında yaklaşık 5.5 milyon euro bulunduğunu savunuyor. Ancak parti fonlarının yurtdışına kaçırılmış olabileceğinden de şüpheleniliyor.

ANKETLERDE BİRİNCİ PARTİ

İtalya'da marttaki seçimlerden yüzde 17 oyla 3. çıkan Lig, haziranda koalisyon hükümetiyle iktidara gelmesi sonrası yüzde 32.2'lik halk desteğiyle 1. parti konumunda görünüyor.

Yorum yaz