Rus uzman: Erdoğan’ın İdlib açıklamaları Batı’nınkilere benziyor, ama Türkiye’nin endişelerini anlamak gerek

Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Nayedin-Rayevskiy, Erdoğan’ın İdlib’de “Çok ciddi katliam yaşanır” açıklamasının Batı’dan gelen açıklamalarla benzer olduğunu, ancak bölgede olası bir operasyon Türkiye’deki göçmen sayısını arttıracağı için Ankara’nın endişelerinin anlaşılması gerektiğini belirtti.
Sitede oku

Suriye'den İdlib açıklaması: Askeri operasyon, barış anlaşmasından daha olası
Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Öğretim Görevlisi Viktor Nayedin-Rayevskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ordusunun İdlib'de olası bir operasyon gerçekleştirmesi ihtimali çerçevesinde Rusya ile olan işbirliğinin çok önemli olduğu ve "Bir felaket yaşanırsa çok ciddi katliam yaşanır" açıklamasını değerlendirdi.

Nadein-Rayevskiy "Erdoğan'ın İdlib'le ilgili açıklamaları Batı'dan duyduğumuz uyarı ve bağırışlarla uyumlu. İdlib'deki teröristlerin (10 bin ilâ 60 bin terörist) ortadan kaldırılması ihtiyacı iyice arttı. Burada yapılacak operasyonun büyük bir operasyon olması gerekiyor. Bölgede 1 milyon kişi yaşıyor. Teröristler siviller arasında çok iyi yapılandı. Bölgede yaşayanlar da o kadar da sivil değil. Birçok bölgeden teröristlerin aileleri insani koridorlar üzerinden buraya getirildi. İdlib Türkiye'nin sorumluluk bölgesi. Bizim sınır bölgelerde denetim noktalarımız var, Türkiye'ninse tüm bölgede" ifadelerini kullandı.

‘ÜÇLÜ ZİRVEDE ALINACAK KARARLAR, İDLİB KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ'

Ryabkov: İdlib'de operasyon ihtimali Tahran'daki üçlü zirvede kesinlik kazanacak
İdlib'de olası bir operasyon sonrasında yaşanabilecek göçün Erdoğan için önemli bir konu olduğunu vurgulayan Nadein-Rayevskiy, şöyle devam etti: "Olası bir operasyonda Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli'ye çok sayıda Suriyeli daha eklenecek. Türkler şimdi sorunun barışçıl yolla çözülmesi arayışında. Bu çok olumlu. Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya arasındaki zirve çok önemli. Sonuç orada ne gibi kararlar alınacağına, tarafların nasıl işbirliği yapacağına bağlı. Ankara'nın endişelerini anlamak gerekiyor. Göçmen sayısının çarpıcı bir şekilde artması ve bir kısmının orada kalması söz konusu. Türkiye işsizlik oranının yüzde 11'e ulaştığı bir zamanda."

Erdoğan, olası İdlib'e operasyonuyla ilgili, "Bizim için şu an İdlib'deki durum önem arz ediyor. Orada 3.5 milyon insan var" dedi. Erdoğan, İdlib'de acımasız bir süreç işletildiğini vurgulamış ve "Bir felaket yaşanırsa, çok ciddi bir katliam yaşanır" ifadesini kullanmıştı.

Yorum yaz