Ekonomist Arda Tunca, TL'yi destekleyici bu ve benzeri adımların kısa vadeli etkileri ile uzun vadede itibarını kazanmış Türk Lirası için yapılması gereken reformları RS FM'de değerlendirdi.
'TÜRKİYE'DE YABANCI PARA CİNSİNDEN MEVDUATLARIN ORANI YÜKSEK'
Tunca, Türkiye'deki yabancı para cinsinden mevduatların yüksek seviyesine dikkat çekti: "Merkez Bankası'nın verilerine göre Türkiye'de gerçek ve tüzel kişilerin yabancı para cinsinden mevduatları yaklaşık 160 milyar dolar. 2016 yılında bu rakam 140 milyar doların biraz üzerindeyken son yıllarda arttığını görüyoruz. Son dönemdeki bazı hamlelere rağmen döviz mevduatlarındaki seviye bu. Bu destekleyici adımla birlikte önümüzdeki dönemde döviz mevduatlarındaki gerileme ve Türk Lirası mevduatlarındaki artışı istatistiklerle izleyeceğiz."
'TL'DEKİ BU KRİZ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ'
Son dönemde Türkiye'de fiyatlamaların gereği olmayacak şekilde dolar ya da euro üzerinden yapıldığına dikkat çeken Tunca, bunun ekonomik nedenlerinin masaya yatırılması ve uygun çözümlerin ortaya konması gerektiğini söyledi:
"Dolarizasyonun bu noktaya gelmesinin sebebinin çok iyi ortaya konulması gerekiyor. Türk Lirası'nın neredeyse devre dışı kaldığı bir yere doğru gidiyordu Türkiye. Bunun engellenmesi ve TL'nin itibarının bir an önce kuvvetli bir noktaya getirilmesi gerekiyor."
'DÜNYA, DOLARA ALTERNATİFİ KONUŞUYOR'
ABD Başkanı Donald Trump'ın 'güçlü Amerika' vaadi doğrultusunda uzlaşmacı olmayan kararlar almasından tüm dünyanın tedirgin olduğunu belirten Tunca, doların alternatiflerinin konuşulmaya başlandığını söyledi:
"Yıllardır doların rezerv para olarak kullanıldığı öyle bir dünya yaratıldı ki, herkes bundan rahatsızlık hissettiği için kendini yeni bir yerde konumlandırmaya çalışıyor. Türkiye, Rusya, Çin, AB… Herkesin rahatsız olduğu bir Trump duruyor karşımızda. Bütün dünya ABD'ye karşı bu tepkisini çeşitli önlemlerle, anlaşmalarla ortaya koymaya çalışıyor. Yani ticaret savaşları artık siyaset savaşları-para savaşlarına dönüştü, umarım sıcak savaşlara dönüşmez bu iş."
'TÜRKİYE KENDİ ÜRETİMİNİ YAPMALI, TİCARETTE TÜRK LİRASI'NA AĞIRLIK VERMELİ'
Uzun zamandır ihmal ettiğimiz TL'yi geri kazanmanın yollarının aranması gerektiğinin altını çizen Tunca, "Çok uzun süre, 30-40 sene, hep değerli TL-yüksek faiz üstünden gidip de yapının bozulduğu bir yerden, kendi üretimini kendi yapan, ana sanayilerini destekleyen yan sanayilerini kurmuş bir Türkiye yaratmaya ihtiyacımız var. Yani kendi üretimimizi yaptığımız, Türk lirası üzerinden ticareti ağırlıklandırdığımız bir yapı lazım" dedi.