DÜNYA

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Myanmar lideri Suu Kyi istifa etmeliydi

BM'nin hazırladığı raporda, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlar'a soykırım suçundan soruşturulması gerektiğini duyurmasının ardından, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin, Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi'ye tepki gösterdi. El Hüseyin "İstifa edeceğim ve ev hapsine geri döneceğim diyebilirdi" ifadelerini kullandı.
Sitede oku

BM soruşturmacıları: Myanmar generalleri Arakan Müslümanlarına soykırımdan yargılanmalı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, BBC'ye verdiği röportajda, Nobel Barış Ödüllü Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin geçen sene ordunun Arakanlı Müslümanlar'a yönelik şiddet kampanyasının ardından istifa etmiş olması gerektiğini söyledi.

Myanmar ile ilgili soruşturma yürüten BM ekibinin hazırladığı son raporda ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları suçlamalarından Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması istenmişti.

Raporda Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey generalin geçen sene Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığı iddia edilmiş, Suu Kyi de şiddeti önlemekte başarısız olmakla suçlanmıştı.

Myanmar ise raporu 'taraflı' olduğu gerekçesiyle reddetmişti.

'MYANMAR ORDUSUNUN SÖZCÜSÜ OLMASINA GEREK YOKTU'

Röportajda "Suu Kyi bir şeyer yapabilecek bir konumdaydı. Sessiz kalabilirdi. Ya da daha iyisi istifa edebilirdi" diyen Hüseyin "Myanmar ordusunun sözcüsü olmasına gerek yoktu. Olayların uydurma olduğunu, yanlış bilgilerden oluşan bir buzdağı olduğunu söylemeyebilirdi" diye konuştu.

Hüseyin "O 'Bakın bu ülkenin sembolik lideri olmaya hazırım ama bu şartlar altında olmaz. Teşekkür ederim. İstifa edeceğim ve ev hapsine geri döneceğim. Bu ihlaller karşısında tamamlayıcı bir aksusuar olmayacağım' diyebilirdi" ifadelerini kullandı.

'ETNİK TEMİZLİK YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM' DEMİŞTİ

Facebook'tan Myanmar Genelkurmay Başkanı'na yasak
Myanmar'ın 73 yaşındaki fiili lideri Suu Kyi 1989 ile 2010 arasında askeri hükümet tarafından ev hapsinde tutulmuştu. 

Askeri diktatörlük döneminde ev hapsine yıllarca katlandığı için insan hakları savunucuları tarafından bir kahraman olarak görülen Suu Kyi'nin partisi 'Demokrasi için Ulusal Birlik' (NLD) 2015'te seçimleri kazanmış ve Suu Kyi ülkenin fiili lideri olmuştu. 

Ağustos 2017'de Arakanlı Müslümanlar'a yönelik şiddet olayları yeniden başladığında Suu Kyi konu hakkında BM Genel Kurulu dahil bir dizi kamuya açık konuşma fırsatını tepmişti.

2017'de BBC'ye verdiği son röportajda Suu Kyi "Orada bir etnik temizlik yaşandığını düşünmüyorum. Etnik temizlik, yaşananlar için kullanılamayacak kadar güçlü bir ifade" demişti. Suu Kyi daha sonra da krizin 'yanlış bilgilerden oluşan bir buzdağı' tarafından çarpıtıldığını savunmuş ve 'kriz nedeniyle acı çeken tüm topluluklar için derinden üzüldüğünü' söylemişti.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ GERİ ALINMAYACAK

AK Parti'den BM'nin Myanmar kararına destek
Dün bir açıklama yapan Nobel Komitesi ise Suu Kyi'nin 1991'de aldığı Nobel Barış Ödülü'nün geri alınmayacağını duyurdu.

Arakanlı Müslümanlar kuşaklardır Arakan eyaletinde yaşamalarına rağmen Bangladeş'ten gelen yasa dışı göçmenler olarak görülüyor ve vatandaşlık hakkına sahip olamıyor.

Arakanlı militanların geçen sene bir dizi karakola saldırı düzenlemesinin ardından ordu bölgeye yönelik operasyon başlatmıştı. Ağustos 2017'den beri bölgede binlerce kişi öldü, 700.000'den fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı.

Arakanlılar'a karşı arazi ve ev yakma, yargısız infaz ve tecavüz gibi insan hakları ihlalleri yapıldığı yönünde çok sayıda suçlama da bulunuyor.

Yorum yaz