'KÜRTLER 2 MODEL ÜZERİNDE GÖRÜŞ AYRILIĞI YAŞIYOR'
Nabiyev, "Kürtlerin Suriye'nin geleceğinde kendilerini nasıl bir konumda gördükleri konusunu ele alırsak, öncelikle Kürtlerin içindeki durumu anlamamız gerekiyor. Kürtler, Suriye'nin geleceğindeki yerlerine ve rollerine ilişkin ortak görüşe sahip değil. Burada 2 modele dikkat çekilebilir. Birincisi, demokratik öz yönetim, demokratik konfederasyon. İkinci model de, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) benzer bir özerk bölge kurulmasını öngörüyor. Bu modeller farklı siyasi gruplar tarafından temsil ediliyor ve maalesef bu gruplar ortak görüş ortaya koyamıyor" dedi.
'ABD'NİN SURİYE'DE KÜRTLER DIŞINDA GÜVENEBİLECEĞİ KİMSE KALMADI'
Nabiyev, ABD'nin Kürt birliklere desteğini de yorumladı.
"ABD'nin Suriye'deki çıkarlarını gözetmek için yardım alabileceği Kürtler dışında hiçbir müttefiki kalmadı. ABD'nin sahada Kürt güçlerin dışında güvenebileceği bir güç kalmadı" diyen Nabiyev, ABD'nin NATO müttefiki Türkiye ile yaşadığı sert ihtilafa rağmen YPG'ye askeri yardım sunmaya devam ettiğini gördüklerini sözlerine ekledi.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.