Bir litre suyun içindeki tek bir izmaritin saldığı toksik madde oranının bile ortalama bir deniz canlısı için çok yüksek düzeyde olduğunu belirten araştırmaya göre insanlar bu tehlikenin farkında değil.
PLASTİK, ARSENİK, KURŞUN
Sellüloz asetat olarak bilinen sentetik bir kimyasalla üretilen izmaritlerde plastik, arsenik ve kurşun var.
KOLAY KOLAY YOK OLMUYOR
Doğada bütünüyle yok olması on yıllar alan izmaritler bu süre zarfında deniz ve okyanus yaşamını zehirliyor.
Oysa izmarit plastik şişe, kulak temizleme çubuğu, pipetten sonra dünya üzerindeki nehirler ve denizlerde en çok bulunan atık madde.
KBT'nin İngiltere çapındaki araştırmasına göre sigara içenlerin sadece yüzde 53'ü tuvalete atılıp üzerine sifon çekilen izmaritin sonunda denize pompalanacağının farkında. Yüzde 47'si bu bilince sahip değil.
Her gün içenlerin üçte biri izmaritlerin atık su temizleme sürecinde arıtıldığını sanıyor ki, bu, yanlış bir kanı.
Sigara içenlerin yüzde 40'ı geçen ay sigarayı tuvalete atarak söndürdüklerini itiraf etti. Ki bu 4 milyon İngilize tekabül ediyor.
BİR AYDA 3.6 MİLYON İZMARİT KANALİZASYONA
Sigara içenlerin onda biri sönen sigarayı hiçbir zaman çöpe atmıyor.
Sadece geçen ay İngiltere'de 3.6 milyon izmarit atık su yollarına atıldı.
KBT Başkanı Allison Ogden-Newton ''Araştırmamıza göre İngilizlerin beşte birinden fazlası tuvalete sigara atmanın kabul edilebilir olduğunu düşünüyor. Bu oran her gün sigara içenler arasındaysa yüzde 50'nin üzerinde'' dedi.
Sir David Attenborough’nun Mavi Gezegen belgesellerinde yaptığı denizlerdeki plastik atıkların azaltılması çağrısından etkilendiklerini belirten Ogden-Newton ''Tuvalete izmarit atmanın zararsız olduğunu sananların, bunun doğal yaşam üzerinde yıkıcı etkilerinin olduğunu anlamalarını sağlamalıyız'' dedi.
İzmarit üretiminde kullanılan sellüloz asetat isimli maddenin, dünya üzerinde her yıl üretilen 5.5 trilyondan fazla sigaranın 4.5 trilyonunda kullanıldığı tahmin ediliyor.