TÜRKİYE

Kommersant: Türk bakanları Magnitskiy Yasası'yla vurdular

Başta askeri alanda olmak üzere Türk-Rus işbirliğinde son dönemde yaşanan ilerleme nedeniyle Türk dış politikasındaki gelişmelere önemli yer ayıran Rus basını, Washington ve Ankara arasındaki gerilimli sürece mercek tutmayı sürdürüyor.
Sitede oku

ABD'den Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesine ilişkin açıklama
Hafta başında ABD ve Türkiye'nin karşılıklı tehditlerinin olası yansımalarına ilişkin bir makaleye yer veren Kommersant, bu kez ABD'nin Papaz Andrew Brunson davası nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulamasını analiz etti.

Analizi hazırlayan Kommersant yazarı Sergey Strokan, ABD'nin Soylu ve Gül'e insan haklarını ihlal eden ülkelerdeki kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya imkan sunan Küresel Magnitskiy Yasası kapsamında yaptırım uyguladığını vurguladı.

'İRAN BEKLENMEDİK TEPKİ GÖSTERDİ'

Bu arada Strokan, Ankara'ya yönelik baskının artırılmasına Türkiye'nin bölgedeki rakibi İran'dan beklenmedik bir tepki geldiğini belirtti.

Rus uzman: ABD ve Türkiye, ihtilafı tırmandırma niyetinde değil
'ZARİF, TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMA MESAJI VERDİ'

Strokan, Washington'un Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmasından sonra yeni yaptırımlara maruz kalan İran'ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in 'Ankara ve Tahran'ın yakınlaşması için artık yeni bir neden var' mesajı verdiğini vurguladı.

KÜRESEL MAGNİTSKİY YASASI NEDİR?

Yasa, adını 2009'da Rusya'da cezaevindeyken hayatını kaybeden Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitskiy'den alıyor.

Gazeteci Gül: Türkiye, Brunson krizinde pazarlıklardan yana ilerlemek istiyor
'in cezaevinde hayatını kaybetmesi sonrası Moskova'yı gerekli tedbirleri almamakla suçlayan ABD, ilk olarak 2012 yılında Magnitskiy Listesi'ni yayınlamıştı. Liste, Magnitskiy'in ölümünden sorumlu olduğunu ve insan haklarını ihlal ettiğini öne sürdüğü Rus vatandaşlarına yönelik vize yaptırımlarını öngörüyordu.

2016 yılında ise ABD Kongresi, insan haklarını ihlal eden ülkelerdeki kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya imkan sunan Küresel Magnitskiy Yasası'nı kabul etmişti.

8 Aralık 2016'da kabul edilen yasaya istinaden Washington, dünya çapındaki insan hakları ihlalleri ve yolsuzluklar nedeniyle kişi ve kurumlara yaptırım uygulayabiliyor.

Yorum yaz