Analizi hazırlayan Kommersant yazarı Sergey Strokan, ABD'nin Soylu ve Gül'e insan haklarını ihlal eden ülkelerdeki kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya imkan sunan Küresel Magnitskiy Yasası kapsamında yaptırım uyguladığını vurguladı.
'İRAN BEKLENMEDİK TEPKİ GÖSTERDİ'
Bu arada Strokan, Ankara'ya yönelik baskının artırılmasına Türkiye'nin bölgedeki rakibi İran'dan beklenmedik bir tepki geldiğini belirtti.
Strokan, Washington'un Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmasından sonra yeni yaptırımlara maruz kalan İran'ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in 'Ankara ve Tahran'ın yakınlaşması için artık yeni bir neden var' mesajı verdiğini vurguladı.
KÜRESEL MAGNİTSKİY YASASI NEDİR?
Yasa, adını 2009'da Rusya'da cezaevindeyken hayatını kaybeden Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitskiy'den alıyor.
2016 yılında ise ABD Kongresi, insan haklarını ihlal eden ülkelerdeki kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya imkan sunan Küresel Magnitskiy Yasası'nı kabul etmişti.
8 Aralık 2016'da kabul edilen yasaya istinaden Washington, dünya çapındaki insan hakları ihlalleri ve yolsuzluklar nedeniyle kişi ve kurumlara yaptırım uygulayabiliyor.