DÜNYA

‘Son derece pragmatik bir politikacı’: Erdoğan, neden BRICS üyeliğini gündeme getirdi

Rus uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başında ABD’nin bulunduğu tek kutuplu dünyanın sona geldiğini anladığı için ciddi bir şekilde BRICS üyeliğini değerlendirdiğini belirtti.
Sitede oku

Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşu için BRICS'e çağrı: Ortak hareket edebiliriz
Russia Today (RT) televizyonuna konuşan uzmanlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sözleri, mevcut politik durum ve Türkiye ile ABD arasındaki çatışmadan kaynaklıyor olsa dahi Ankara'nın BRICS'e katılmayı ciddi biçimde istediğinin göstergesi.

Rusya Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi'nden öğretim üyesi Boris Dolgov, "Erdoğan'ın ifadeleri bir derece de Washington'a yönelik çünkü şu anda Erdoğan, kendi dış politikasını bir ölçüde değiştirmek istiyor. Sadece ABD ve Avrupa Birliği odaklı olmak istemiyor. Ayrıca ABD-Türk ilişkilerindeki gerilimde de kendi rolünü oynuyor" dedi.

'ERDOĞAN'IN ÇOK YÖNLÜ POLİTİKASINA UYGUN'

Rus uzman: Türkiye, BRICS üyesi olmayı tamamen hak ediyor
Türkiye'nin gerçekten de Rusya dahil BRICS ülkeleriyle ekonomik ilişkileri aktif olarak geliştirme niyetinde olduğunu kaydeden Dolgov, "Bu, Erdoğan'ın oldukça uzun zamandır uyguladığı çok yönlü politikasına uygun. Erdoğan, NATO'dan çıkma veya Avrupa Birliği ile ilişkileri koparma niyetinde değil. Ancak bunun yanında Rusya, Çin veya Hindistan ile ortak projelerden de yarar sağlamak istiyor. Ankara, şimdi veya yakın gelecekte yararlı olan ülkelerle işbirliği yapıyor. İşte bu nedenle Erdoğan'ın ifadelerini bu bağlamda değerlendirirdim" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin BRICS'e dahil olma isteğinin, mutlaka örgüte alınacağı anlamına gelmediğini kaydeden Dolgov, "Bunun uygulamada nasıl görüneceğini ve eğer gerçekleşirse hangi formatta gerçekleşeceğini zaman gösterecek" yorumunda bulundu.

'ABD'DEN BAĞIMSIZ POLİTİKA UYGULAMAYA HAZIR OLDUĞUNUNUN ALTINI ÇİZMEK İÇİN…'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nden Andrey Volodin, Erdoğan'ın ABD'den bağımsız dış politika uygulamaya hazır olduğunun altını çizmek için BRICS üyeliğini gündeme getirdiğinden emin.

Rus uzman, Türkiye'nin BRICS'e katılma arzusunu değerlendirdi
Türk liderinin ABD ve Avrupa Birliği'nin önde gelen ülkeleriyle ilişkilerde kriz yaşadığını hatırlatan Volodin, "Bu yüzden onun BRICS ile ilgili sözleri, bir nevi NATO ve sığınmacı sorunundaki muhataplarına baskı yapmak için dile getirildi. Bunun yanında Erdoğan son derece pragmatik ve hatta sinik bir politikacı. Erdoğan, Washington'un koşulsuz şartsız lider olduğu tek kutuplu dünya döneminin sona geldiğini anlıyor. Bu yüzden kendi dış politikası için yeni dayak noktasını bulmaya çalışıyor" dedi.

Türkiye'nin, BRICS'in tam anlamıyla uluslararası bir örgüt değil, ülkeler arasındaki bir nevi işbirliği formatı olduğunu anladığını dile getiren Volodin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yapı çok daha ağırlıklı bir şeye dönüşür mü, şimdi söylemek güç. Ama gelecekte, eğer böyle bir şey olursa ve eğer Ankara bu yapının içine dahil edilirse Türkiye, Ortadoğu'da bölgesel lider olabilecek ve Doğu Akdeniz'de kolektif güvenlik sisteminin oluşturulmasında kilit rol oynayabilir".

Türkiye'nin, BRICS çağrısının sakince karşılanması ama göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Volodin, "Bu, Erdoğan'ın ilk benzer açıklaması değil. O daha önce Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyelik olasılığını ve yine BRICS ile geniş işbirliğini de gündeme getirmişti. Bu teklifin tüm yönleriyle araştırılması, analiz edilmesi ve bu çalışmanın sonuçlarına göre hareket edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yorum yaz