Emekli Tümgeneral Yavuz: Siyasi iktidar davalardan nemalanmanın yollarını arıyor

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Seyr-i Sabah programında yaptığı açıklamalarda Balyoz davasında salıverilen hakimlerin durumunu eleştirdi. Yavuz, 3 senedir beklenen kararların bulunduğunu, siyasi iktidarın bu durumdan nemalanmak için kararları geciktirdiğini dile getirdi.
Sitede oku

Balyoz davası hakiminin tahliyesine itiraz kabul edildi, Diken cezaevinden çıkamadı
Bir süre ülkenin en önemli davaları olarak tanımlanan Ergenekon ve Balyoz duruşmaları, FETÖ'nün karanlık ilişkilerinin ortaya çıkarılmasından sonra farklı bir seyre girdi. Yargılayanların yargılanmaya başlandığı duruşmalar, önceden umulduğu ya da öngörüldüğü ölçüde hızlı bir biçimde sonuçlandırılamadı. Davanın dünkü duruşmalarında Ekrem Ertuğrul'un adli kontrol şartıyla serbest bırakılması kamuoyunda ciddi tepkilere neden oldu. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Seyr-i Sabah programında yaptığı değerlendirmede hukukun siyasallaştığını, bu ortamda berrak vizyona sahip olunmasının mümkün olmadığını dile getirdi:

Balyoz davası hakimi Ömer Diken'e tahliye
‘SEN NASIL BİR HAKİMSİN?'

"Benim için sürpriz olmadı ama hoş da olmadı. Sürpriz olmadı çünkü daha önce de benzer konu Ömer Diken ile yaşandı. İzmir'de Balyoz mahkemesinde kararı veren mahkeme başkanıydı. Daha önce Yargıtay'da oldu. Böyle garip gelgitler yaşanıyor.

Bu adamları tutukladılar. Örgüt üyeliğinden yargıladılar. Ellerinde çok sağlam kanıtlar var dediler. Bunların işlediği suçlardan yargılamış olsalardı, mesela Balyoz davasında bu dosyayı niye onayladınız deselerdi. Ardından Anayasa Mahkemesi başka bir karar verdi, Kartal Mahkemesi beraat kararı verdi. Bunlardan dolayı yargılanmış olsalardı daha sonra örgüt suçlaması yaparlardı, ceza verirlerdi ve kimse de sesini çıkarmazdı. Bir tek Ergenekon davasıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı bir iddianame yayınladı. Balyoz kararları beraat olarak tecelli ettikten sonra Kartal Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı 7 kişiyle ilgili itirazda bulundu. Tam 3 seneyi geçti. Bu insanlarla ilgili kararlar onanmış değil. Ne bekletiyorlar? Siyasi iktidar bu işten nemalanmanın yollarını arıyor.

Arınç: Ergenekon'da tutuklama kararı verilince Erdoğan, 'Utanmıyorlar mı bunlar' dedi
Nasıl nemalanıyorlar? Seçimden önce Binali Yıldırım Balyoz vardı, FETÖ bunları kullandı diyerek mağduru oynadı. Böyle siyasilerin dar çıkarcı bakış açısı var.
Bu işlerin üstüne gidilmiyor çünkü o dönemde birlikte hareket ediyorlardı. İşlerine geliyordu. Askeri vesayeti tasfiye etmek için bu davalar beraber kurgulandı. Koskoca yargıç 30 yılını bu işe vermiş, ben anlamadım 8 tır dolusu evrakı nasıl inceleyeceğim diyor. 8 tetkik hakim incelemiş, görmemiş, ben nasıl göreyim diyor. Bunların hepsinin sahtekarlık ürünü olduğu anlatıldı, bilimsel olarak çöp olduğu ortaya kondu. Birleşmiş Milletler mahkemesi bunun yanlış olduğunu söyledi. Sen nasıl hakimsin böyle bir şey olabilir mi? Hukuk öylesine siyasileşti ki hiçbir konuda tam bir berrak vizyona sahip olmak mümkün değil. Niye bu 7 kişinin davası henüz Yargıtay'da onaylanmadı bilemiyoruz. Bir hesap var. Bu adamların işledikleri suçlardan dolayı yargılanmaları sağlanmadan haklarında verilecek kararların hukuken altı boy kalır.

Yargıtay'dan ilk Balyoz kararı: Mağdur albaya 267 bin lira tazminat
ABD ile Türkiye ilişkileri bundan sonra çok sağlıklı yürümez. Çünkü bir asimetri var. İşin doğasında büyük bir problem var. ABD Irak'ı bölgede yıktı. Suriye'yi perişan etti, aynısını İran'a yapmak istiyor. Ondan sonra Türkiye'ye sıra gelmeyeceğine dair elimizde bir veri yok. Böyle bir şey varken Türkiye'nin zaman zaman onunla çatışarak zaman zaman su yoluna giderek yürüttüğü bir ilişki var. Bu nereye kadar gider bunun sağlıklı bir şekilde sonuçlanması Türkiye'nin lehine. Türkiye'nin ilişkilerini sürdürdüğü takdirde dahi ABD'nin hevesi olur. Onun istediği istikamette yapılacak baskılara maruz kalabiliriz. ABD ilişkileri böyle sürüp gidecek. Hukuk devletini tesis etmeliyiz çünkü adam bizi isterse bunu bırakır diye görüyor. Böyle baktığı için çok daha pervasız bir biçimde yaklaşımlarda bulunabiliyor. Türkiye'nin hukuk devletini bir an önce tesis etmesi gerekiyor."

Yorum yaz