Kürtleri Şam ile müzakereye zorlayan başka nedenler de olduğunu ifade eden Fitin, "Kürtler, kontrollerinde bulunan topraklarda, Sünni aşiretlerle sorunlar yaşıyor. Ayrıca Kürtler kontrollerinde bulundurdukları petrolü satma konusunda da zorluklarla karşılaşıyorlar. Onlar, ancak Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgeleri kullanarak petrol sevkiyatı yapabilirler" dedi.
Kürtlerin verdikleri kararlarda bağımsız olmadığını savunan Fitin şu ifadeleri kullandı: "Belirli anlaşmalar hakkında konuşmak için çok erken. Kürtler büyük ölçüde kendilerine silah ve mal sağlayan ABD'ye bağımlı. Her şey, ABD'nin alacağı pozisyona bağlı olacaktır".
Daha önce, Demokratik Suriye Konseyi Dış İlişkiler Sorumlusu Zoran Eluş Sputnik'e verdiği bir demeçte, Konsey delegasyonunun Şam'da Suriye liderliğiyle görüşmelerde bulunduğunu belirtmişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.