TÜRKİYE

Ukrayna, Türkiye’den savaş drone’larını alabilecek mi?

Türkiye ile Ukrayna arasındaki askeri teçhizat işbirliği olasılığını değerlendiren Rus uzmanlar, Kiev’in Türk teçhizatını alacak parası olmadığını, Ankara’yı da öncelikle Sovyetler’den sonra Ukrayna’da kalan teknolojilerin çıkarılmasını istediğini belirtti.
Sitede oku

Türkiye’den, Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarına 9 milyon liralık kaynak
Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, Ankara ve Kiev'in Ukrayna'ya Türk yapımı insansız hava araçlarının sevkiyatıyla ilgili anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Russia Today (RT) televizyonunun Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndaki kaynağı ise sadece memorandumun imzalandığını, yani anlaşmanın bozulabileceğini aktarmıştı.

Ukrayna ordusunun çok sayıda Türk silahı alacağına şüpheyle bakan Rus askeri uzman Viktor Murahovskiy, RT'ye yaptığı açıklamada, "Ukraynalıları ilgilendiren ve Türkiye'nin arz edebileceği silahlar milyonlarca dolar eder. Oysa Ukrayna'nın şu an böyle bir parası yok" dedi.

'İŞBİRLİĞİ UKRAYANS SAVUNMA SEKTÖRÜNÜ KURTARAMAZ'

Kiev'in Ankara'yla askeri işbirliği ve silah alma niyetinin Ukrayna savunma sanayisindeki ciddi krizin delili olduğunu belirten uzman, "Ukrayna savunma sanayisi, Rusya'yla ilişkilerin kesilmesi nedeniyle kaliteli ürün üretme noktasında değil. Misal Ukrayna, Tayland'a T-84 tanklarının ve Irak'a zırhlı piyade araçları sevkiyatıyla ilgili anlaşmaları yerine getiremedi. Kiev, Moskova'yla savunma sanayisi dahil ilişkileri kestikten sonra yerel işletmeler üretimleri için gereken Rus parçaları alamıyor. Ankara'yla işbirliği de Ukrayna'nın savunma sektörünü gerilemeden kurtaramaz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki yolsuzluk bağlamında Türkiye'nin bu ülkenin savunma sanayisine yatırım yapmak istemeyeceğini kaydeden Murahovskiy, "Türkiye'nin planları arasında, Ukrayna savunma sanayi işletmelerini hayata döndürme yok. Türklerin ilgisi sadece Ukrayna'daki teknoloji kalıntıları benimsemeye yoğunlaştı" dedi.

'TÜRKİYE BAZI YABANCI TEKNOLOJİLERE İHTİYAÇ DUYUYOR'

Ukrayna ve Türkiye, An-188 askeri ulaşım uçağı inşa edecek
Türkiye ve Ukrayna arasındaki tank motoru anlaşmasının da bu seriden olduğuna dikkat çeken Murahovskiy, Türkiye'nin Altya tankı için motoru Ukrayna'nın Harkov kentindeki fabrikayla birlikte üretmeye çalışacağını söyledi.

Ankara'nın Ukrayna'da Sovyetler'den kalma teknolojilere ilgi duyduğu görüşüne katılan Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Uluslararası Ekonomi ve İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Viktor Nadein-Rayevskiy, RT'ye açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

"Sovyetler zamanında Ukrayna'daki savunma sanayisi çok gelişmişti. Ukraynalı mühendislerin geliştirdikleri şimdi de Ankara'nın ilgisini çekiyor olabilir. Zira Türkiye de kendi savunma sanayisini aktif olarak geliştiriyor. Türkiye, bazı yabancı teknolojilere büyük ihtiyaç duyuyor. Bu teknolojileri Kiev'den edinmek, Avrupa veya ABD'ye göre daha ucuza gelebilir. Bu yüzden Ankara, Kiev'e başvurdu".

Nadein-Rayevskiy, "Türkler Kiev'e, Rusya'nın tedirginliğine yol açacak silah satmayacak" diye ekledi.

'OLASILIĞI BİLİM KURGU TÜRÜNDEN'

Ukrayna, Türkiye ile birlikte geliştirdiği yeni uçak projesinin tanıtımını yaptı
Sistematik Analiz ve Tahmin Merkezi Başkanı Rostislav İşenko, Ukrayna'nın Türkiye'den ölümcül silah alma olasılığına inanmadığını belirterek, "Ankara, Ukrayna'nın zengin olmayan ve ayrıca yolsuzluk içinde batan bir müşteri olduğunu anlamıyor olamaz. İki ülke arasında elbette bazı küçük anlaşmalar olabilir. Bu anlaşmalar öncelikle Türklere yarayacak. Ama büyük anlaşmalar ve ciddi projeler olasılığı bilim kurgu türünden" dedi.

Ankara'nın pragmatik politika izlediğini kaydeden İşenko, Kiev'e Donbass'taki durumu zora sokacak başta savaş drone'ları olmak üzere silah satmayacağını ve Rusya'yla ilişkilere zarar verecek eylemde bulunmayacağını kaydetti.

Yorum yaz