DÜNYA

Batı’nın Putin-Trump zirvesinden korkmasının nedenleri açıklandı

The Independent gazetesi, Rusya ve ABD liderlerinin anlaşmaya varması durumunda Batı’daki birçok kişinin, Moskova’nın siyasi açıdan kendilerine uygun olan ‘ebedi düşman’ imajından yoksun kalacağını ve bu nedenle Batı’da liderlerin görüşmesine engel olmak için yoğun çaba harcandığını yazdı.
Sitede oku

Batı, Putin-Trump zirvesinden neden korkuyor?
The Independent köşe yazarlarından Mary Dejevsky, daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi organize etme planları destek görecekken, şimdiki durumdaysa (ABD-Kuzey Kore liderlerinin zirvesinden sonra) yıl içinde ikinci kez Batı’daki birçok ülkenin böyle bir zirveye neredeyse ters tepki verdiğini belirtti.

Dejevsky, “Askeri zıtlaşma (Suriye), çözülmemiş bölgesel sorunlar (Ukrayna) ve münakaşalar (Trump’a yapılan Rus yardımı iddiaları) ne zamandan beri Doğu ile Batı arasındaki gerilimi azaltabilecek olan bire bir görüşmeye tercih edilmeye başlandı? Görüşmenin ne bir dram, ne de Batı dünyasının ihaneti olmasına gerek yok, görüşme, uluslararası güvenliği güçlendirecek ve hayatları kurtaracak sürecin başlangıcı olmalı” ifadelerini kullandı.

'YENİ SOĞUK SAVAŞIN HAYALETLERİ'

Putin-Trump zirvesinin Helsinki'de yapılacak olmasının 4 nedeni
Avrupa’da Putin ve Trump’ın ‘barış’ görüşmelerinin Rusya’nın Batılıların çıkarlarına uygun sürekli düşman imajını yok edebileceği düşünüldüğü belirtilen yazıda, 2018 Dünya Kupası’nın Batı’nın Rusya’ya seyahatlerle ilgili ‘korkutucu’ uyarılarını yerle bir ettiği dikkate alındığında, iki ülke liderinin buna ek olarak ‘yeni bir soğuk savaşın hayaletini’ de kovabilirlerse durumun daha da kötü bir hal alacağının anlamına geldiği kaydedildi.

'ATMOSFERDEKİ DEĞİŞİKİLİK, KUZEY KORE ÖRNEĞİNDE OLDUĞU GİBİ BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR'

Trump: Kuzey Kore konusunda Putin'in yardımını almaktan memnuniyet duyarım
Dejevsky, “İki liderin konuşacağı yeterince konu var. Ayrıca dünyayı daha güvenli hale getirebilecek anlaşmaların henüz belirsiz ana hatları mevcut. Trump Rusya’yla, Kuzey Kore ile de olduğu gibi, atmosferdeki değişikliğin daha birçok şeyi değiştirebileceği bireysel ilişkilere odaklanıyor. Kim ile yapılan zirve, bölgedeki gerilimi azaltma ve Kuzey Kore’nin ekonomik gelişimini hızlandırma olasılığını ortaya çıkardı. Donald Trump ve Vladimir Putin anlaşmaya karar verirlerse, daha büyük boyutlarda benzer bir durumun ortaya çıktığı görülebilecek” ifadelerini kullandı.

Putin ve Trump, ilk olarak 1 yıl önce Hamburg'da G20 çerçevesinde bir araya gelmiş, Kasım 2017'de de Vietnam'da kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.

16 Temmuz'da Helsinki’de yapılacak görüşme, Putin'in 18 Mart'taki seçim zaferinin ardından başlayan yeni başkanlık döneminde Trump'la yapacağı ilk kapsamlı görüşme olacak.

Yorum yaz