İtalyan astronom Marco Micheli liderliğindeki bir araştırma ekibi, çalışmalarını bu hafta Nature dergisinde yayınladı. Ekip, nesnenin doğasını en iyi şekilde belirlemek için yakınımızdan geçerken çizdiği yörüngeyi ve hızını inceledi. Oumuamua'nın yüksek hızının sadece Güneş’in yerçekimiyle değil, içindeki gazların salınmasının sonucunda olduğuna ulaşıldı.
Kuyruklu yıldızların uçmalarını sağlayan şeyin içlerindeki gaz yığınlarının dışarıya çıkması olduğunu vurgulayan araştırmacılar, söz konusu cisimdeki gazın karbonmonoksit, karbondioksit ve sudan oluştuğuna dair kanıtlar buldu. Micheli’ye göre elde edilen en net veriler onun bir asteroid olduğunu gösteriyor. Ancak söz konusu cismi bir asteroid olarak tanımlamak, yıldızlararası seyahatinin hala çözülemeyen gizemi hakkında pek çok soruyu yanıtsız bırakıyor.
Konuya dair açıklamada bulunan Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü uzmanı Karen Meech ise, "(Nesnenin kuyruğu) herhangi bir gaz ve toz bulundurmadığı için asteroid olduğu düşünülmüştü" diyerek, nesnenin kuyruğunda ise tıpkı kuyruklu yıldızlarda olduğu gibi mavi değil, kırmızı iz oluştuğunu ifade etti.
Bu tespitin Oumuamua'nın kuyruklu yıldız olduğuna işaret ettiğini vurgulayan Meech, "Bu nesne üzerinde yaptığımız her çalışma ve detay, bizleri biraz daha şaşırtıyor" şeklinde konuştu.