‘Katar, ada olarak da rahat rahat yaşar’

Suudi Arabistan’ın, Katar’ı ‘adaya dönüştürecek’ kanalın yapımı için ihale açmasını değerlendiren Rus uzman Grigoriy Kosaç, ‘Katar Adası’nın bile işlerinin iyi olacağını ve İran ile Türkiye yönünde ‘yüzmeye’ devam edeceğini belirtti.
Sitede oku

Suudi Arabistan, Katar’ı adaya çevirmek için düğmeye bastı
Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi (RGGU) Modern Doğu Bölümü Profesörü Grigoriy Kosaç, Sputnik'e açıklamasında, Suudi Arabistan'ın Katar sınırı boyunca kanal yapma kararının nedenini şu sözlerle değerlendirdi: "Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamalara göre kanal boyunca yat kulüplerinin yapılması planlanıyor, gerçekten de turizmin geliştirilmesi isteniyor. Ama bu durumda turizmin geliştirilmesi amacı elbette bir nevi politik renklere boyanmış durumda. Bu kanalın yapımı, Suudi Arabistan'ı komşusuna bağlayan tüm kara yollarının kesilmesini öngörüyor".

'KATAR'DAKİ İÇ DURUMU ETKİLEYEMECEK'

Kanal yapımının Katar'daki iç durumu hiçbir şekilde etkilemeyeceğini kaydeden Kosaç, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

Rus senatör: Suudi Arabistan’ın itirazları Katar'a S-400 sevkiyatı planımızı etkilemeyecek
"Bu şununla ilgili ki, Katar'a tüm gıda, teçhizat ve diğer sevkiyatlar bir yıldır sadece deniz ve hava yoluyla yapılıyor. Kara yolları uzun zamandır Katar için imkansız hale geldi. Buna rağmen Katar yaşıyor ve Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ın baskısına direnme yollarını bulmuş durumda ve bu baskı hiçbir şekilde ona engel değil, çünkü bugün Türkiye ile çok güzel ilişkileri var. Hatta bu abluka genel olarak çıkışı olmayan bir olgu, çünkü Katar'ın topraklarında, El Udeyd adındaki bir şehrinde, ABD üssü bulunuyor. Katar topraklarında ayrıca Türkiye ordu birlikleri yer alıyor. Yani Suudi Arabistan için Katar'a saldırmak ve hanedanını değiştirmek mümkün görünmüyor. Bu yüzden diyorum ki, hem ablukanın kendisi hem de Katar'ı anakaradan koparma çabası genel olarak Katar içinde hiçbir ciddi değişikliklere yol açmayan eylemlerdir. Evet, abluka yeni yeni başladığında, bu özellikle gıdayı ilgilendiriyordu, ülkede bir heyecan yaşanmıştı, yerel halk ve yabancılar mağazalara akın edip tüm ürünleri silip süpürüyordu. Ama bu heyecan çok kısa bir sürede bitti, çünkü Katar öncelikle İran tarafından gereken tüm yardımı almış oldu. Bunun sonucu Katar, Suudi Arabistan'dan uzaklaşarak daha da İran'a yaklaştı. Bu elbette politik anlamda Suudi Arabistan için kötü, çünkü halihazırda bu ülke için İran temel dış düşman".

'HİÇBİR ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK YAŞANMAYACAK'

Katar'ın mevcut koşullarda, yarımadayken olduğu gibi ada olunca da rahat rahat hayatına devam edeceğini kaydeden Kosaç, "Ülkenin döviz kaynakları devasa, bu döviz kaynaklarını içeren devlet fonu çok büyük. Günümüzde birçok ülke doğalgaza ihtiyaç duyuyor, Katar bu ülkelere gazı aktif olarak satmaya devam edecek. Bu anlamda ülke içinde hiçbir önemli değişiklik yaşanmayacak" diye ekledi.

Yorum yaz